12.6 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Започна изплащането на влоговете в КТБ, има и проблеми

Хората се оплакват, че ги връщат от банките, тъй като искат документ-справка за личните им данни. По думи на клиент на КТБ първоначално им е казано, че парите ще могат да си получат само срещу ЕГН, но в банките не са уважили това. Било им е казано да поискат от КТБ документ, който да удостовери, че даденото лице отговаря на ЕГН-то си.
КТБ, банка

Друг клиент на банката се оплака, че е върнат, защото е сменил личната си карта и трябва да удостовери и това. Има хора, които са и със сгрешени цифри от ЕГН на личните си карти, което се явява проблем да получат парите си, оплакват се те. От Фонда за гарантиране на влоговете в банките обясниха пред „Дневник“, че личната карта е достатъчен документ, срещу който вложителите в КТБ могат да се разпореждат с парите.

С цел сигурност банките по принцип изискват от клиентите актуална лична карта и декларирането на новите данни при замяната й с нова. В случай обаче, че личната карта е била сменена и това не е заявено междувременно в офис на КТБ, се налага хората да отидат до офис на банката, където да заявяват данните от новия документ. След това от КТБ изпращат тази информация до Фонда, а той от своя страна я подава до съответната обслужваща банка. Едва тогава вложителите могат да се разпоредят със сметките си. Аналогична е и процедурата, когато става дума и за сгрешени цифри от единния граждански номер на клиентите.

Организацията по изплащането на депозитите в КТБ, чийто лиценз беше отнет, беше създадена от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който определи девет институции, които да обслужват клиентите. Те могат да се обръщат към фонда с въпроси на телефон 0700 144 03.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук