9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Започна Международната научна конференция, посветена на годишнината от битката при Ахелой

Международната научна конференция под надслов „Симеонова България в историята на Европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой” днес бе официално открита. Близо 60 учени – елитът на българската и световна медиевистика изпълниха залата на НЧ „Просвета 1888”, за да представят най-новите си разработки по темата.
„Поморие заслужава този висок форум. Всички знаем за значението на битката при Ахелой, от нея обаче тръгва не само териториалното израстване на България, но и духовното. Тази конференция има за цел да покаже, че българският дух и книжовността ни са живи. Затова благодаря на десетките учени, които се отзоваха на поканата на Община Поморие”, така кметът Иван Алексиев даде начало на научните заседания.
Те ще се провеждат днес и утре в две секции – в залите на НЧ „Просвета 1888” и Градската художествена галерия „Дечко Стоев”, като всеки желаещ може да присъства на тях.
Изнесените доклади и научни съобщения ще дадат тласък в развитието на изследванията за средновековна България и за Европейския Югоизток. Ето защо организаторите обсъждат идеята за сборник, в който да бъдат публикувани всички материали, така че те да достигнат до по-широка аудитория.
За приноса и сериозната организация на събитията по повод юбилейната годишнина Алексиев бе награден със сертификат от Международния астрономически съюз НАСА и Обсерватория „Звездно общество”. Сертификатът удостоверява, че астероид 239203 (2006 ОК14) е кръстен “SIMEON”, в чест на великия пълководец. Такива получиха също кметът на Ахелой Иван Георгиев и директорът на Исторически музей – Поморие Антон Карабашев.
На откриването присъстваха заместник-кметът на община Поморие Янчо Илиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници и общественици. Бяха прочетени поздравителни адреси от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски” проф. Атанас Герджиков, председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и председателя на Тракийския научен институт Васил Проданов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук