12.6 C
Бургас
събота, май 18, 2024

Започна националния фестивал на меда в Несебър

Фестивалната проява, под патронажа на кмета на община Несебър Николай Димитров, ще продължи до 14 септември. В рамките на феста си дават среща най-добрите производители на мед и пчелни продукти, които излагат своята продукция на пл.”Месамбрия”. Провеждат се дискусии, свързани с производството на мед, профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в медицинското приложение на меда, каквато е апитерапията.

Фестивалът, на който специален гост бе Лидия Станкова – директор на Областната дирекция „Земеделие“ – Бургас, както и представители на Държавен Фонд Земеделие, беше открит лично от кмета на община Несебър – Николай Димитров. „През следващите дни, Несебър се превръща в столица на меда”, каза той, като допълни че: „Община Несебър откликва и помага за реализирането на подобни събития, като това е поредния фестивал провел се тук”.

Освен щандовете изложени около пл.”Месамбрия”, всички желаещи могат да посетят и първия в страната „Музей на меда”. Той се намира по пътя за с. Кошарица и е създаден от „Царят на пчелите“ – Кирил Киров. Състои от 2 части, като едната е старинна. Там са представени жилищата на пчелите от каменната ера до наши дни – скала, дънери, тревни и други модификации. По-късно изобретателния пчелар създава и част от Стария Несебър. Поставя макети на някои от църквите, както и на несебърска къща, на вятърната мелница, крепостните стени и кули. В другата част също са представени жилищата на пчелите, на различните модели кошери, които се срещат в страната, откакто са въведени пчелните къщички.

В рамките на фестивала ще бъдат проведени редица обсъждания на наболели за отрасъла теми като профилактика и опазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в апитерапията, медицинското приложение на меда, развитие и финансиране на пчеларството и др. Извън работните дискусии, по вече наложила се традиция, жури излъчено от участниците, оценява представянето и естетическото подреждане на щандовете, като избира и обявява „Царица на меда”, а от по-миналата година и „Кавалер на меда“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук