13.8 C
Бургас
четвъртък, май 9, 2024

Започна първото издание на националния фестивал

Днес бе даден стартът на първото издание на най-новия национален фестивал в Бургас „Сребро в косите – песен в душите, край морето”. Негови организатори са местното сдружение „Съюз на пенсионерите – 2004” и Община Бургас със съдействието на градския Военен клуб. Фестивалът няма конкурсен характер и е насочен към хората от третата възраст.

Пред препълнената със зрители зала на Военния клуб, днес и утре, ще се изявят над 700 участника от различни краища на страната – Бургас, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, село Твърдица, Тополовград и др. 70 самодейни певчески състави и 40 индивидуални изпълнители ще представят запазен автентичен и обработен български фолклор, както и популярни естрадни, патриотични, и стари градски песни.

Първият концерт започна с изпълнения на детска вокална група „Точно време” към Военния клуб с ръководител Жени Лалчева. Веднага след тях на сцената се качи бургаското трио „Мъниста” с ръководител Веселин Тодоров, които са носители на многобройни престижни награди от редица фолклорни фестивали и събори в цялата страна.

Програмата, днес, ще продължи до 18.30 часа. Утре /30 септември/ концертите ще бъдат от 10.00 до 17.00 часа, когато ще се състои тържественият гала концерт под мотото „Бургаски вечери”, посветен на Международния ден на възрастните хора – 1 октомври.

Целта на фестивалът, който е с амбиции да стане традиционен, е да помогне на възрастните хора от различни краища на страната да се опознаят, да общуват и се забавляват заедно, но и да събере, популяризира и запази за следващите поколения най-доброто от богатата жанрова и песенна съкровищница на България.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук