12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Започна строежът на най-модерната “ зелена ” жилищна сграда в Бургас

1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в нови улици, зелени площи, парко места и детска площадка за всички в района

Започна строежът на най-модерната “зелена” жилищна сграда в Бургас. Тя ще бъде изградена в к-с “Лазур”, а с нея инвеститорите са твърдо решени да докажат, че у нас съществува добрият пример за социално отговорно ново строителство с грижа към околната среда в България.

Умно и красиво интегрирана в общата среда, в хармония едновременно с града и природата, сградата ще има 126 апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива на разгърната площ от  23 970 м2. Етажите наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството. Архитектурата, която носи подписа на бургаския архитект Димитър Шаренков, е уникална за България с меки извити форми от стъкло и бетон, с ефирни партерен и първи етаж и разширяване на етажите с увеличаване на височината на сградата.

шаренков
Арх. Димитър Шаренков представи уникалната архитектура на сградата

 

Проектът за новата сграда, която се очаква да се превърне в един от архитектурните емблеми на града, е пример за добра практика и координация между инвеститор и общинска администрация в полза на всички бургазлии.

“Твърдо решени сме да докажем, че в България е напълно възможно да се реализира строителен проект на световно ниво, който освен всичко да допринесе и за обществения интерес. Да покажем, че гражданите, общината и инвеститорите могат да имат една кауза и да гледат в една посока, така както е по света.”, заявяват от “СК” ООД.

 

Доказателство за това е инвестицията от над 1 млн. лева, която ще бъде направена в полза на инфраструктурата в района. Те ще бъдат вложени в изграждането на над 200 паркоместа, детска площадка и красиви зелени площи, достъпни за всички жители на съседните блокове. Освен това, след координация с Община Бургас, строителят ще финансира изграждането на две нови улици, които ще улеснят трафика в квартала.

“Още на ниво проект, през изпълнението, до самия финал, всичко ще се реализира с мисъл за целия район на проекта и хората живеещи в него.”, категорични са инвеститорите.

зелена сграда лазур 1

 

Строителният проект е съобразен с всички нормативни изисквания, като още при архитектурното планиране двете тела на сградата са разположени, така че да не пречат на гледката на съседите. Инвеститорът не е правил и никакви компромиси в избора на техника, като се използват най-модерните немски машини и технологии, които са щадящи по отношение на шум. Ще се спазват и всички ограничения за спиране на работата в часовете за почивка, а през лятото строителните работи ще бъдат временно преустановени. Като част от засиления контрол и отворения диалог с гражданите е отворен и специален е-mail: [email protected], на който хората могат да задават въпроси или да подават сигнали.

Със свободен достъп за всички бургазлии ще бъдат и станциите за зареждане на електромобили в бъдещия надземния паркинг. В същото време ще бъде осигурена и инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150 паркоместа в подземния гараж. Подобно нещо се предлага за първи път у нас, като до момента станции за зареждане има само в обществени сгради и публични паркинги. Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южтите покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата.

“Наясно сме, че използването на електромобили все още е ограничено, но това е тенденцията в световен мащаб. Нашето желание е да създадем наистина иновативна сграда, в духа на световните архитектурни тенденции и устойчивото развитие. А зелените решения са неделима част от това.”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД. “Надяваме се да сложим началото на добра практика в България, защото удобната възможност за зареждане на електромобилите в жилищнте сгради е един от факторите за насърчаване на използването им.”, допълват те.

ZLazur10003z

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в “Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали – тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

 

ZLazur10006aaa

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата и качеството на въздуха в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

“За нас е важно, че сградата ще осигури достъпна среда и за лица в неравностойно положение, като три от апартаментите са адаптирани специално за хора с увреждания.”, обясниха инвеститорите.

Новата сграда по план трябва да бъде завършена в срок от 24 месеца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук