11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Започна укрепване на едно от най-активните свлачища в Морската градина

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и кметът на община Бургас Димитър Николов дадоха днес официален старт на строително-ремонтните дейности по укрепване на ската между Казиното и  Летния театър, намиращ се в историческото ядро на Приморски парк – Бургас.

Укрепителните дейности, финансирането за които е осигурено с решение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, ще спрат свлачищните процеси в района и по този начин ще решат един изключително наболял за града проблем.

 

„Морската градина е едно от най-красивите места на Бургас,  предпочитана от жителите и гостите на града за почивка, спорт, културни прояви. Ограничаването на свлачищните процеси в нея са част от цялостната политика за Община Бургас за съхраняване на това вековно наследство“, каза на церемонията по полагане на първа копка кметът Димитър Николов. Той припомни, че преди две години със средства, осигурени по европейски проект, беше укрепен скатът под Летния театър. Сега, благодарение на отпусната финансова подкрепа от МС, ще бъде извършено укрепване на един от най-силно активизиралите се свлачищни участъци в Приморски парк. Николов използва възможността да благодари на вицепремиера Цветанов и Правителството за осигуреното финансиране и цялостно съдействие при подготовката за старта на този проект.

 

След активизиране на свлачището, югоизточно от паметника на Теохар Бакърджиев още през месец февруари 2010 г., Община Бургас със собствени средства извърши аварийно укрепване на част от него /30 м./. Ремонтът, който стартира днес, ще осигури трайно укрепване по цялото протежение на активизиралото се свлачище, което е с дължина 120 метра.

 

Основните строително-ремонти дейности, които ще бъдат извършени, включват: изграждане на укрепваща конструкция – продължение на авраийната, но с монолитна подпорна стена; повърхностно отводняване на горната алея и понижаване на подпочвените води чрез изграждане на дренажна система; вертикална планировка на ската и изграждане на контролно-измервателна система, която ще следи за евентуални деформации по укрепващата конструкция.

 

Укрепването ще бъде изпълнено в срок от 235 календарни дни, а сумата за ремонтните дейности е в размер на 624 727 лв. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „БТ – Бургас“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук