16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Заради България спираме „Южен поток“, обяви Путин в Анкара

Русия при сегашните обстоятелства не може да продължи с изпълнението на „Южен поток“. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

 

© EPA/БГНЕС
© EPA/БГНЕС

Най-сериозната причина за спирането на проекта, изтъкната от Путин, беше България, която не дала зелена светлина на „Южен поток“ и която не показвала, че действа като независима държава.

Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, трябва да иска пари от Европейската комисия като обезщетение за пропуснатите печалби. Само за транзита на газа България е трябвало да получи 400 млн. евро на година, заяви още руският президент..

„Ние не можем да започнем работа в морето, докато нямаме разрешение от България да започнем строителството за стотици милиони долари, защото е нелепо да стигнем до брега на България и да трябва да го спрем„, подчерта Путин.

Той отбеляза още, че българските му колеги са го уверявали преди, че ще направят всичко възможно за реализацията на „Южен поток“, тъй като това е изгодно за страната.

Владимир Путин отбеляза и неконструктивната, според него, позиция на Европейската комисия по „Южен поток“.

„Ако Европа не иска да се реализира проекта, ние няма да го реализираме“, изтъкна руският президент и подчерта, че Русия ще пренасочи газовите потоци към други региони на света, в това число щели да ускорят и реализацията на проектите за втечнен газ.

Руският президент добави, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб.

„С оглед на растящите нужди на Турция, ние сме готови не само да разширим „Син поток“, но и да построим още една тръбопроводна система, за да задоволим растящите потребности на турската икономика.
А ако бъде сметнато за целесъобразно, да създадем на турска територия, на границата с Гърция, и допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа“, подчерта Путин.

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд куб. м. газ.

През най-студените месеци на годината ЕС се нуждае от 450 млрд. куб. м. синьо гориво. 300 млрд. куб.м. се внасят, а 125 млрд. от тях идват от „Газпром“.

източник: news.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук