14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Заслужил кмет на Несебър с подаръци за 80- годишен юбилей

Несебър почете юбилея на кмета, посрещнал щастливата новина, че древният град официално е в списъка на ЮНЕСКО. За 80-годишния си юбилей Васил Киров получи от кметът на Несебър Николай Димитров плакет със знака на града, изработен от художника Радослав Ралев, поздравителен адрес и книга „Стрият Несебър” на основателката на археологическия музей Жана Чимбулева.  Васил Киров беше изненадан от жеста и трогнат от вниманието. Той е бил кмет на Несебър общо 14 години, в два различни и важни периода за развитието на града. Първият – 1962- 66 г., когато започва развитието на Несебър като туристически град и вторият период от 1981 – 90 г., когато Несебър, през 1983г., става град на ЮНЕСКО. Васил Киров и до сега казва, че това е колективна заслуга на много институции и музейни работници.

С развитието на Слънчев бряг и потокът на туристи към Несебър Васил Киров е трябвало да взема важни решения за запазване на старините и превръщането на града в притегателен център с богатото си историческо наследство. Киров се връща в началото на 60-те години като казва, че тогава Несебър е бил една тъжна хубост. Паметниците са били почти скрити от стари постройки, рухнали сгради и руини. Трябвало е да се разчистват районите около църквите от стари бараки и да се отчуждават къщи, а  тези непопулярни мерки често са били в конфликт с местните хора.

Васил Киров смята, че и сега задачата на кмета е сложна защото трябва Несебър да остане  в списъка на градовете със световно и културно наследство и в същото време да се защитават интересите на местните хора.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук