18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Застреляха трима „терористи“ на летище Пловдив, 15 ранени

15 души, сред които 13 граждани, граничен полицай и барета, бяха ранени, а трима терористи – убити. Това се случи при учението на МВР на летище Пловдив, което продължи близо 4 часа. В него участваха 300 служители на вътрешното ведомство, на министерствата на отбраната, здравеопазването, транспорта, ДАНС, прокуратурата, БЧК.

Тренировката бе наблюдавана от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, зам.-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ Николай Николов и висши военни. Според предварителния сценарий мерцедес с трима терористи спря на аеропорта. Единият от нападателите влезе в залата за чакащи пътници и откри хаотична стрелба по тях и гранични полицаи, след което бе убит. Без паника всички цивилни бяха изведени на безопасно място.

На място пристигнаха пожарни, линейки, служители на охранителна полиция, гражданска защита и БЧК. Периметърът беше отцепен и претърсен. Огнеборци изнесоха тежко ранените от летището, които бяха транспортирани до две пловдивски болници. Полицаи с кучета пък огледаха паркираните на аеропорта автомобили за скрити взривни устройства. Втората част на учението бе обезвреждане на двамата съучастници на убития терорист. Те бяха преследвани от полицаи, но успяха да се окупират в изоставена казарма. По тревога бе вдигнат специализираният отряд за борба с тероризма. За 3-4 минути баретите проникнаха в сградата и застреляха терористите.

„Нашите служби показаха висок професионализъм и имаха много добра координация с другите институции. Подобни учения са изключително полезни, защото позволяват да се видят пропуските, които да бъдат отстранени, тъй като могат да са решаващи при реална ситуация“, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова. Според нея необходимо е да се оптимизира общата организация, както и да се подобри екипировката на служибите, ангажирани с противодействие на тероризма. Застреляха трима „терористи“ на летище Пловдив, 15 ранени. /24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук