13.2 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Затвориха пътища. Дъждът взе две жертви /ОБЗОР/

Частично бедствено положение е обявено в областта. Най-тежка е обстановката в общините Камено и Бургас. Обилните валежи от последните 24 часа наводниха къщи и блокираха пътища

В ранните часове на деня местната администрация в Камено обяви бедствено положение. Сериозни щети са нанесени в селата Полски извор, Тръстиково и Ливада, където водосборът е отнесъл асфалта от улиците. Има наводнени къщи. До шест населени места към този момент е невъзможно дори изпращането на техника.

Един човек е загинал в Полски извор. Пожарникари откриха и тялото на възрастна жена в дома и в село Черни връх. Бедстващи хора има и в селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково и Константиново.

До този момент не са установени скъсан язовирни стени. Отчетени са рекордни количества дъжд. Всички съоръжения са под наблюдение. Екипи на Областна администрация извършват проверки по места. Оперативната информация все още се събира. На телефон 112 са постъпили 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация.

8 eкипа на пожарната са на терен, но поради големината и силата на приливната вълна достъпът до пострадалите е изключително труден. На мястото на бедствието от снощи е и областният управител Вълчо Чолаков. Полагат се всички усилия хората да бъдат евакуирани, в спасителните действия са се включили и водолази, тежка техника, верижна машина „Амфибия“.

Населени места  без електричество са – селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор, изпратени са екипи на ЕВН, но поради наводненията, същите трудно достигнат до местата на авариите. В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването, екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема.

Частично бедствено положение е обявено и в Община Бургас. В село Братово има наводнени къщи, както и в бургаските квартали Горно Езерово, Долно Езерово и Меден рудник. Подземната улица е наводнена. Ниските точки КВ. „Зорница“ също са под вода. „В 2.30 часа започнаха сигналите за големи количества дъжд. Направили сме организация за евакуация в Долно Езерово, както и в Горно Езерово. В община Бургас бедстващи хора няма“, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

Снимка: Facebook/ Щофьори Бургас

Много пътища в областта са затворени. Екипи на жандармерията отбиват движението още след Бургас в посока Средец. Наводнени и непроходими са пътищата с.Извор-с. Зидарово, община Созопол и пътят Бургас- Средец, в отсечката Меден Рудник – село Черни връх, Полски извор -Тръстиково.

Рекордни количества дъжд са регистрирани в община Карнобат – 170 литра на кв. м. За днес от Националния институт по меорология и хидрология при БАН обявиха червен код за обилни валежи. На места се очакват количества до 100 л. кв/м. Предупреждението е и за силен вятър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук