14.3 C
Бургас
сряда, май 15, 2024

Затягат мерките в Бургаския затвор, ще има воаяжи за осъдени

Въвеждане на конкретни мерки за подобряване на контрола в местата за лишаване от свобода, разпореди заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов. Корекциите се налагат след инцидента в Бургаския затвор, когато лишен от свобода направи опит да се самозапали.

Дни след това заместник-министърът на правосъдието лично посети Бургаския затвор, като разговаря с лишения от свобода и с ръководството на затвора. Проверката на място установи категорично, че в администрацията на затвора в Бургас няма постъпили конкретни сигнали от лишения от свобода и твърденията му по време на инцидента не се основават на обективни доказателства.

Ангелов нареди увеличаване на щатната численост на надзорно-охранителния състав в Бургаския затвор, с цел подсигуряване на по-добра сигурност и ефективен контрол при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода”.  Към щата на Бургаския затвор са зачислени 8 бройки от други затвори, които не са с такава интензивна натовареност.

Във връзка с пренаселеността в затвора,  заместник-министърът измени заповед от 2009 г. относно възможността осъдените да изтърпяват наказанието си в най-близкия до постоянния им адрес затвор или поправителен дом. С изменението на заповедта осъдените от Ямболския регион ще търпят наказанието си в затвора в Стара Загора, а тези от Кърджалийския регион – в затвора в Пловдив.

С оглед недопускането на подобни инциденти на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е разпоредено изготвянето на обстоен анализ за подобряване сигурността и контрола в местата за лишаване от свобода.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук