18.8 C
Бургас
вторник, май 21, 2024

Заустват отпадъчните води на Слънчев бряг и Несебър на 2,5 км. навътре в морето

Тоновете смет, които всяко лято се изхвърлят от курортните селища, няма вече да се трупат в старите сметища. Преди дни влезе в действие регионалната система за управление на отпадъците. В края на май бе открита новата и модерна претоварната станция западно от Несебър – важна част от проекта, който обединява 9 общини. Община Бургас е бенефициет, участват още общините Средец, Камено, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат, Сунгурларе и Несебър.

 

дълбоководно заустване, пречиствателна станция

Още по-важно за създаването на качествен туристически продукт е разширението на Пречиствателна станция Равда и изграждането на дълбоководно заустване.

От юли системата от тръби, положени по дъното, ще отвежда пречистените отпадъчни води на 2.5 км навътре в морето, съгласно всички съвременни екологични норми и международни стандарти.

 

Новите пречиствателни съоръжения, свързани със станцията в Равда,  ще бъдат готови изцяло наесен.

 

Ние говорим за разширение на съществуващите мощности, на практика обаче това е нова пречиствателна станция. В рамките на проекта, който се реализира по  ОП „Околна среда“, ще бъдат изградени и 22 км нови довеждащи колектори и три нови канално-помпени станции.

 

Обновената база ще обслужва Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Кошарица, Равда и Тънково, с капацитет да бъдат включени и Каблешково и Ахелой.

 

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНАТА СТАНЦИЯ:

 

Разширението на пречиствателната станция и дълбоководното заустване са изключително важни за развитието на Несебър – това е общината, която посреща най-много туристи през летния сезон, продължава и инвестирането в недвижимите имоти.

 

Строително монтажните дейности по Проекта на община Несебър „Събиране

пречистване и отвеждане на отпадните води от агломерация Несебър- Сл. Бряг –Равда“ стартираха през 2013 година . В обхвата на проекта влизат реконструкцията и модернизацията на ПСОВ Равда и изграждането на довеждащи и отвеждащи колектори, реконструкция и изграждане на 7 КПС и изграждането на дълбоко-морско заустване .

 

КАКВО Е ФИНАНСИРАНЕТО НА ПСОВ РАВДА

 

Стойността на проекта е 95,8 млн лева от които 92,9 млн.лв БФП и съфинансиране от община Несебър в размер на 2 910 173 лв.

 

ПОЛЗИ

– Опазване обществената хигиена и здраве и повишаване качеството на живот в населените места

– Опазване чистотата на Черна море в точката на заустване съгласно разрешително за заустване издадено от Басейнова дирекция Варна.

 

– Намаляване риска от замърсяване на подземните и крайбрежни води, както и възстановяване на биоразнообразието на растителните и животински видове в Черно море.

 

– Съвместяване на проектните решения на съществуващата и нова инженерна инфраструктура в региона.

 

КОЛКО ВРЕМЕ ОТНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО И СМР

 

Дълбоководното заустване приключва и официално откриване на обекта е на 30 юни. Пречиствателните съоръжения ще бъдат готови изцяло до 31.10.2015 г.

 

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ЛЕТНИЯ СЕЗОН И ЧИСТОТАТА НА МОРЕТО

 

За пръв път заустването на пречистените отпадни води ще бъде на 2,5 км. навътре от брега и това е изключително важно за безпроблемното протичане на летен сезон 2015г от екологична гледна точка.

 

КАКЪВ И Е КАПАЦИТЕТА

 

ПСОВ Равда се реконструира и модернизира за 222 000 еквивалент жители.

/29 684 жители, 150 000 туристи в сезон /

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук