12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Защитена местност „Пода” посреща туристи в нова кула за наблюдение на птици

От този туристически сезон защитена местност „Пода” ще посреща туристи и в нова кула за наблюдение на птици. В петък тя бе официално открита от екипа на проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС изпълняван от Българско дружество за защита на птиците и гостите на природозащитен център „Пода”.
Дървената 7-метрова кула е специално пригодена за наблюдение на птици.

 В помещението за посетители са предвидени и изградени прозорци на всичките й четири стени, от които могат да се наблюдават обитателите на защитената територия без да бъдат обезпокоявани.

При изграждането на кулата е съобразено, че тя ще бъде използвана, както от възрастни посетители, така и от деца, затова прозорците за наблюдение са поставени на две различни нива. Кулата разполага и с пейки за почивка на гостите на защитена местност „Пода”. С изграждането й защитената територия вече разполага с повече удобни и различни места, от които гостите да се любуват на над 270 –те вида птици, които се срещат в нея.
 7- метровата кула вече посрещна първите си посетители. 18 гости се събраха в просторното помещение на кулата и се насладиха на гледката към Черно море, жилищните блокове на Бургас и разбира се към водоемите, в които се хранят различни видове птици.

През този сезон големите корморани вече са в гнездата си, които продължават да надграждат, в морето плуват неми лебеди, а над тръстиките често прелитат щъркели и тръстикови блатари. В плитките водоеми се хранят бели ангъчи.

Екипът на проект „Живот за Бургаските езера” очаква всички желаещи да посетят новата за защитената местност придобивка, която ще помогне за развитието на орнитологичния туризъм в региона.

Преди това трябва да се отбиете до природозащитен център на Българско дружество за защита на птиците „Пода”, за да Ви насочим към мястото и да Ви дадем необходимата техника за наблюдение, за да бъде удоволствието от посещението на защитената местност по-голямо.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук