20.4 C
Бургас
вторник, май 28, 2024

Защитени птици загинаха в бракониерски мрежи

Защитени видове птици загинаха оплетени в бракониерски мрежи в езерото Вая, съобщават от Българско дружество за защита на птиците. Цяло семейство от вида малък гмурец намериха смъртта си в незаконните рибарски мрежи, поставени във водите на езерото. Орнитолозите от дружеството са били потърсени за съдействие от  служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, докато извършили проверка за нерегламентиран риболов в Бургаското езеро.

По време на акцията, проведена след постъпил сигнал от гражданин към националния телефон 112, са установени още няколко птици оплетени в бракониерските мрежи.  Веднага са освободени останалите живи екземпляри на черноврат гмурец, кафявоглава потапница и малък гмурец.  Всички намерени птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Две от птиците са били млади, видимо отслабнали и много изтощени от дългия си престои, след заплитането в мрежите.

Езерото Вая е една  от  влажните зони в страната с най-голяма популация на гмурци, според  орнитолозите. Затова БДЗП ще продължава да работи и съдейства на отговорните институции за ограничаване на незаконните дейности в бургаските езера. Проверката за незаконен риболов в езерото  Вая е продължила около 5 часа и са били събрани близо 2 км рибарски мрежи с риба от видовете каракуда и шаран. Нерегламентираният риболов нанася щети, както на рибните запаси на езерата, така и на много защитени видове птици, които стават невинни жертви. Често това са видове застрашени от изчезване и в световен мащаб.

Предвид широко практикувания незаконен риболов, чрез използването на мрежи във вътрешните водоеми на страната и трудността при регистрирането на подобни случай, може само да се предполага реалната смъртност сред птиците, причинена от него.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук