14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Защо тролеите нямат валидатори? Вижте причината

Тролеите в Бургас все още нямат валидатори за електронни карти. Оказа се, че фирмите, които отговарят за валидаторите, са две. Едната, която е спечелила търга на Община Бургас, е румънската „UTI”. Те са доставили, монтирали и в момента поддържат системите в автобусите, които са собственост на Община Бургас.

При тролеите и маршрутките обаче ситуацията е по-различна. Те са по ОП „Околна среда” и са собственост на „Бургасбус” ЕООД. По тази причина фирмата, която трябва да отговаря за валидаторите, е друга – софийската „МЗТ”, обясни инж. Петко Драгнев – управителят на „Бургасбус“ пред flagman.bg.

„Ние сме задължени по закон и възложихме търг за изпълнението на поръчката за електронно таксуване в тролеите и маршрутките. Този търг беше спечелен от друга фирма. В същото време, за да може да се пътува с една и съща карта и в автобус, и в тролей, е нужно двете отделни фирми да си дадат достъп до устройствата и те да бъдат настроени по такъв начин, че да могат да четат едни и същи карти. В момента изчакваме фирмите да се договорят, а Община Бургас се опитва всячески да влезе в ролята на посредник и да улесни тази синхронизация”, допълни Драгнев.

Той допълни, че единствената алтернатива за момента остава бургазлии да си изкарват две различни карти – една за пътуване в тролеи и маршрутки, и друга – за пътуване в останалите превозни средства на градския транспорт.

„Това е абсурдно и нямаме намерение да го допуснем. Цялостната идея на интегрирания градски транспорт е да се пътува в цялата градска мрежа с една карта. Въпросът за фирмите обаче е и въпрос на сигурност. В случай, че стане някакъв проблем в системата, което навсякъде, където се използва подобен тип таксуване, е стандартно, кой излиза виновен? Едната или другата фирма? Отговорността по някакъв начин трябва да се разпредели и това е доста сложен за решаване проблем”, категоричен е управителят на общинския превозвач.

Драгнев не се ангажира да посочи кога двете фирми ще успеят да синхронизират системите си, но увери, че всичко е въпрос на време и няма сериозни пречки, които да попречат за приключването на проекта.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук