20.4 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

За десети път Несебър е столица на меда

 В съботния ден на площад „Месамбрия“ в стария Несебър бе даден официалният старт на юбилейното десето издание на Международния фестивал на меда. Събитието откри главният инициатор -Кирил Киров, а тържествен водосвет отслужи отец Петър от храм „Св. Успение Богородично“ в стария град. Приветствие и пожелание за силно и успешно представяне отправи кметът на Несебър Николай Димитров, който не пропусна да отбележи, че сладкият форум придава особен чар на града и много от гостите и туристите  го очакват с нетърпение.

med_11.jpgМалко по-късно в съботния ден по инициатива на Кирил Киров пчеларите избраха своя „Царица на меда“ за 2011 година. Това е Теодора Тодорова от град София, заместник-председател на Сдружението на жените-пчеларки в България, регистриран земеделски производител,  която обработва 150 кошера. Бяха раздадени и много други традиционни награди – за най-добре аранжиран щанд, за принос за популяризиране на пчеларството и др. Присъдени бяха плакети на дългогодишните участници на фестивала на меда в  Несебър. Беше връчен официален плакет на Община Несебър, представена от кмета  Николай Димитров,  за помощта по осъществяването на поредния фестивал на меда.

Сладкият форум ще продължи до 6 септември. Дотогава по улица „Месамбрия“ в стария град над 60 производители ще предлагат различни видове мед и изключително ценните за здравето пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Посетителите могат да си купят екологично чист и здравословен мед, а специалистите ще ги научат как да го разпознават. Организатори на събитието са Община Несебър и Общински Съюз по Пчеларство.

med_10-_izdanie.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук