14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

За едни милиони, агнета и магистрали

Кувейтски шейх се появи дегизиран на международния бизнес форум, който започна днес в Поморие. Всички репортерски опити да бъде открит за кратко изявление, завършиха без успех. Наши източници споделиха, че шейхът е заявил изричното си желание да не разговаря с представители на медиите или да бъде сниман.

Охранители имаше на всички ключови места в залата на Гранд хотел „Поморие”, където се провежда форумът. В рамките на два дни представители на бизнеса от редица страни от Близкия Изток, Русия, Мароко и България ще имат възможност да обменят бизнес идеи, да обсъдят бъдещи съвместни проекти. Неясно остава каква точно е била целта на посещението на кувейтския шейх у нас.

За сериозен инвеститорски интерес от страна на Кувейт към България се заговори през 2010 година. Арабите се престрашиха да инвестират в строеж на яз. Раянци край пернишкото село Земен. Инвестицията щяла да се възвръща с ловен парк и ВЕЦ край водоема. Тази идея обаче бързо отиде в небитието по неизвестни все още причини. Машини в язовира не са влизали от цели 28 години – от започване на строителството, което глътнало цели 13 млн. долара. Единствената инвестиция в обекта е на Комбинатът за тежко машиностроене край Радомир.

Пак край Перник, този път в село Рударци трябваше да бъде построен и жилищен комплекс с 35 къщи за 35 млн. евро. Луксозен жилищен комплекс има, но не и край Рударци, а край съседното село Кладница. И къщите не са 35, а над 50. Имотите се продават от Делта имоти груп – международна компания за инвестиции в недвижими имоти, започнала дейността си в България. По селището се работеше и през 2007 година например. Точно три години преди да стане ясно, че някой от Кувейт иска да строи в района, което автоматично изключва възможността, инвестицията да идва от арабския свят. Иначе край Рударци трябваше да живеят граждани на емирството, сред които и петролни магнати, привлечени от красотата на българската природа.

Отново през 2010 година, премиерът тогава – Бойко Борисов бе на посещение в Кувейт. Той се срещна с премиер шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах и с емира на държавата шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах. Посещението му приключи с подписването на две междуправителствени споразумения. Първото – меморандум, който позволява  извършването на директни полети между столиците на двете държави София и Кувейт. Второто – спогодба за икономическо и техническо сътрудничество, която замени действалия документ до влизането на страната ни в ЕС. На същото това посещение се заговори и за интерес на кувейтски инвеститори към АМ „Черно море”. Магистрала още няма.

Треската около Кувей затихна през 2011 и 2012 година. През 2013-та обаче стана ясно, че представители на страната посещавали редовно Златни пясъци. Не заради климата, а заради казината… и хубавото време през есенните месеци, когато няма навалици от туристи. Тогава в. „Телеграф” написа: „Над 1000 кувейтци, сред тях и шейхове от емирството, пълнят големите хотели в Златни пясъци.”

Бизнес форум като днешния имаше и през миналата година. И да, пак се заговори за арабски бизнесмени, които щели да инвестират у нас. Фирма от близкия изток заяви желание да се занимава със земеделие и жовотновъдтво у нас. Още не е ясно дали въобще ще я има фабриката за агнета и пилета, която да прославя българската продукция зад граница. Очакваме да разберем и какви ще са бъдещите бизнес инициативи на арабските шейхове у нас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук