13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

За едно нещо под щанда: Депутат от ГЕРБ, прибрал 4 тона суджук от името на премиера

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е изнудвал търговец от Добрич да даде 4 тона суджук, 60 кг телешка пъстърма и филе „Елена“, обяснявайки, че са лично за премиера Бойко Борисов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Народният представител, който е бил депутат и в предишния парламент, е притискал не само търговеца, но и зам.-шефа на Областната дирекция на МВР в Добрич и други полицаи, дори е имало опит за въздействие върху окръжния прокурор.

След приключила проверка на прокуратурата и сигнал на ДАНС до премиера Борисов, вчера главният прокурор внесе в НС искане за снемане на имунитета на народния представител Живко Мартинов. Ако парламентът даде разрешение или депутатът сам се откаже от имунитета си, срещу него ще бъде образувано досъдебно производство и ще му бъдат повдигнати обвинения за изнудване, принуда, опит за лично укривателство и принуда спрямо орган на властта.

На нарочна пресконференция обвинител №1 разказа, че на 18 април т.г. до него постъпил сигнал от гражданин с посочено име и адрес срещу депутата от Добричкия район Живко Мартинов. Мъжът е бивш служител на МВР. Името му засега не се съобщава. Още на следващия ден сигналът бил изпратен в СГП и по него е работил лично прокурор – само той е снемал обяснения и изисквал документи.

На 17 юли т.г. независимо от проверката на прокуратурата до премиера постъпила  справка от ДАНС. Веднага след като се запознал с нея, Борисов написал резолюция „Незабавно да се докладва на главния прокурор“ и я изпратил на Цацаров „Причината за докладването на председателя на ДАНС до премиера е, че в няколко от случаите депутатът е използвал изключително активно името на премиера“, обясни Цацаров.

Установено е, че от 2012 г. до настоящия момент върху търговеца в Добрич няколко пъти и бил упражнен натиск от депутата, което се потвърждава и от показанията на други хора. „На търговеца било казано, че е включен в списъка на лица, които така или иначе трябва да подпомагат политическата дейност, и че ако не я подпомага, ще понесе ред неблагоприятни последици – основни свързани с проверки от данъчните, Българска агенция по безопасност на храните, НАП. Използвани били думите „Ще ти бъде смачкан бизнеса“, каза Цацаров. В 4 случая депутатът поискал от търговеца, който е собственик на магазин, месопреработвателен цех и на други търговски дейности, да му бъде предаден по 1 т суджук, 60 кг. телешка пъстърма и филе „Елена“. Суджукът бил доставен на 4 пъти по 1 тон на обща стойност 45 000 лв. Той бил приготвен по специална рецепта, която включва и еленско месо.

Всичките 4 тона били извозени с бус от шофьор на депутата в помещение, където народният представител организирал сушене на суджука. „Проверката е показала, че дори и един суджук не е достигнал до премиера Смелостта на търговеца му дошла след 4-ия тон суджук“, каза още Цацаров. Същият търговец бил принуден още да даде мека мебел уж за офиса на ГЕРБ в града, но мебелите отишли в търговския офис на депутата. Същият търговец бил принуден и да даде  климатичната стена в стопанисвана от него дискотека в града уж пак за партийния офис, но тя била инсталирана в офиса на депутата. Търговецът платил и инсталирането на видеонаблюдение там, както и в двата му гаража. „Човекът упражнява дори не среден бизнес. Дошъл е един момент, в който той е решил, че повече не може да понася финансови загуби“, каза Цацаров.

Жертви на депутата станали и полицаи, сред които зам.-началник на Областната дирекция на МВР. Депутатът казвал, че назначенията и уволненията в областта се извършват от него. Принудата била от дребни случаи като анулиране на фиш на депутата до незабавно прекратяване на проверка и освобождаване на задържани автомобили с пясък, незаконно придобит от плажа в с. Кранево и предназначен за частен хотел. Вместо да се обърне към съда за решаването на търговски спор между него и купували на пшеница, депутатът накарал полицията да ги притиска да му плащат.

Спорът възникнал, след като депутатът им продал пшеница уж за хлебна, но тя била фуражна и купувачите отказали да я платят.  Проверката на прокуратурата установила още, че след катастрофа на зам.-министър в Добричка област през 2014 г. депутатът е в основата на натиск върху експерти, които трябвало да изготвят автотехническата експертиза, както и лично върху окръжния прокурор на Добрич с цел оневиняването на подсъдимия. Експертите трябвало да посочат такива данни в автотехническата експертиза, които да оневинят извършителя на катастрофата. Опитът обаче не успял и виновният шофьор в момента е с невлязла в сила присъда от 4 г. затвор.

Източник: Монитор

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук