14.3 C
Бургас
понеделник, май 20, 2024

За осми път в Бургас „изгрява“ Театралният фестивал

С настъпването на пролетта Бургас за пореден път ще стане театрална столица на сценичното изкуство. За осми път стотици млади актьори от цялата страна ще се срещнат на Празниците на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви 2012″. Международният фестивал „Бургаски изгреви“ се провежда под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община-Бургас. Организатор е Сдружение с нестопанска цел „Арт център „Компас“ – Център за изкуство и култура“, а партньори са Рeгионален инспекторат на Министерството на образованието, младежта и науката, Регионален център „Читалища“, Драматичен театър „Адриана Будевска“, Държавен куклен театър, Военен клуб-Бургас, Младежки културен център

снимка: Класическата комедия“Службогонци“ на Иван Вазов е повод за най-новия спектакъл на Младежката Театрална Школа при МКЦ – Бургас с режисьор Румен Велев

Фестивалът се разраства с всяка следваща година. При първото му издание през 2005 са участвали театрали само от четири града, а през 2011 – вече 24 състава от 14 града. Тази година любителите на театъра могат да видят 26 формации от България и специални гости от Латвия.
Тази година в Празниците ще участват големи, камерни състави и индивидуални изпълнители от всички жанрове на театъра – драматичен, музикален, танцов, шоу-спектакъл.

Възрастовият диапазон е изключително голям. Най-младите актьори са 5-6-годишни, но има и участници над 25. Изкуството е като любовта – когато тръпката е истинска, възрастта няма значение.

Фестивалът не е само съревнование на художествено майсторство между съставите, а и празник за изпълнителите и феновете на театралното изкуство. Ще се осъществяват близки контакти, които по-късно могат да се преврънат в трайни приятелства. А ръководителите на съставите ще обменят идеи и ще споделят проблемите си, което пък по-късно може да прерасне в полезно професионално партньорство.

Бургас винаги е бил градът с най-добрата атмосфера и най-артистичните хора, а изкуството – истинско спасение. В края на април младежкият ентусиазъм, артистичната жар и инициативността на младите таланти ще докаже това. Защото те живеят с театъра и го приемат много сериозно.

Тази година постановките ще бъдат представени на сцените на Драматичен театър „Адриана Будевска“, Куклен театър, Военен клуб – Бургас, Младежки културен център, а по възможност – и на открити сцени, ако и пролетта се усмихне на Младежкия театрален фестивал „Бургаски изгреви“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук