11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Мюсюлманин е новият кмет на Лондон

Кандидатът на лейбъристите Садик Хан е новият кмет на Лондон. 45-годишният мъж спечели местните избори в британската столица с убедителна преднина пред основният си опонент Зак Голдсмит от консерваторите. Така важният икономически център за първи път в историята си, ще бъде управляван от мюсюлманин, предават световните медии.

 

45-годишният Хан е роден в Лондон и е от пакистански произход. За него гласуваха над 1,3 млн. лондончани, което е рекорд в британската политическа история.

 

Новият градоначалник произхожда от обикновено семейство – баща му е шофьор на автобус, а майка му – шивачка. По образование е юрист, специалист в областта на човешките права и има повече от десетилетие политически опит зад гърба си. Женен e, има две деца.

В речта след победата Хан благодари на „невероятните” си родители, заявявайки, че баща му много би се гордял с него. Той коментира и противоречията в предизборната кампания.

 

„Тези избори не минаха без полемика. Но съм горд, че Лондон избра надеждата вместо страха и единството вместо разделението. Надявам се, че никога няма да му се налага да прави подобен избор. Политиката на страх просто не е добре дошла в нашия град”, заяви новият градоначалник. Той обеща да бъде кмет „на всички лондончани”.

 

По време на предизборната си кампания новият кмет обеща да замрази цените на билетите за публичния транспорт в британската столица и да изгради по-достъпни жилища. Той пое ангажимент да защитава правата на бизнеса и намали корпоративния данък.

 

Освен за самия него, победата на Хан е голям успех и за Лейбъристите. Техният лидер Джереми Корбин поздрави новия кмет с думите: „Нямам търпение да започнем да работим заедно и да създадем един справедлив за всички Лондон”.

 

Хан получи неочаквани поздравления от сестрата на основния си опонент – Джемима Голдсмит. Тя го нарече „чудесен пример за младите мюсюлмани”.

 

Текст: Стефан Нанкинов

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук