16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

За първи път след 70 години равин и Ханука в бургаската синагога

На шестия ден от свещения за евреите празник на светлината – Ханука, в бившата синагога на Бургас бяха запалени ханукиалните свещи. За първи път от 70 години насам, когато храмът е превърнат в картинна галерия, тук се проведе религиозна церемония. По традиция основната свещ в ханукиата, наречена шамаш, се пали от уважавана от евреите личност. Честта да я запали в Бургас бе оказана на кмета Димитър Николов.

„Празникът Ханука е исторически свързан с борбите на еврейския народ срещу завоевателите през165 г. пр.н.е. Церемонията е послание за мир, разбирателство и успех. Затова сега е най-точното време да говорим за милосърдието на българите, спасили своите сънародници – евреи. Днес евреите са в България и са живи, защото българският народ имаше смелостта да ги защити”, каза раби Шломо Голденберг пред близо 200 души, присъствали на церемонията.

Ритуалът по запалване на ханукиалните свещи бе част от мемориалната вечер „Памет за спасителите на българските евреи“, която поставя един от финалните щрихи на честванията, посветени на 70-годишнината от преодоляването на Холокоста в България.

Сред гостите бе и Йосиф Асса – най-възрастният бургаски евреин – на90 г., преживял  трудовите лагери и страшните събития от 1941 –1944 г. Той разказа най-ярките си спомени  за опасността, неизвестността, обидата от незачитането на човешкото достойнство и правото на живот. Назова десетки свои съграждани и приятели, които не са се уплашили да застанат срещу репресивния закон и да помагат на своите ближни – евреи.

Паметната вечер бе съпътствана от изложба на младия бургаски художник от еврейски произход Бетино Асса „Разни истории”. Бетино е носител на наградата на Банката на Монреал и приз на престижния конкурс по живопис организиран от Кралската банка на Канада.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук