13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

За среща с бургаски деца в града ни пристига писателката Юлия Момчилова

На 7 април в Детски отдел на Регионална библиотека „Пейо Яворов” ще се проведе творческа среща с писателя, музикант, сценарист, художник и издател Юлия Момчилова. Срещата е част от програмата, с която Регионална библиотека се включва в Националната кампания „Походът на книгите”, започнала на 2-ри  и продължаваща  до 23-ти април.

Днес, живееща в София, детските и младежки години на Юлия Момчилова са свързани с Бургас и в този смисъл нейното гостуване е и завръщане. Тя ще представи пред своите малки приятели – второкласниците от ОУ „Св. Климент Охридски” своите книги, някои от които с награди в конкурси, други станали сценарий на детско филмче и още по-вълнуващото е, че повечето от тях илюстрирани от самата нея. Зимни лудории, Игрите на палавата виелица, Търся приятел, Зелени игри са част от заглавията на детските ѝ книжки. За срещата си с бургаските деца, авторката е подготвила и най-новата си двуезична и интерактивна книжка „Охлювче”, която възнамерява да превърне в поредица.

Юлия Момчилова е гост на Регионална библиотека  за трети път и както всеки предходен, срещата й с децата ще бъде приятелска дискусия, четене на любими текстове, разсъждения по важни за децата въпроси и изненади, повечето от които подготвени от самите деца.

 

Юлия Mомчилова е родена в Сливен, завършила е Музикалното училище в Бургас, после Българска държавна консерватория, работила е в Софийския духов оркестър. Музикант по образование и творец по призвание, писането и рисуването са нейни съпътстващи занимания и понастоящем тя е  автор на голям брой приказки, стихотворения, куклени пиеси, сценарии за детски филмчета и концерти, на книги за малки деца и ученици.  Сътрудничила е на детските редакции на БНТ и БНР, печатала е в прeстижни списания и вестници за деца. Получавала е награди от конкурси за оригинални куклени пиеси – „Златният делфин“ гр.Варна, 1990 г. и  „Михаил Лъкатник“ гр.Ямбол, 2003 г.;  конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“ 2013 и 2014г., а за 2016 г. е носител на националната награда за детска литература „Петя Караколева“.  Има издадени 10 книги за деца, някои от които е илюстрирала сама.  Член е на Съюза на българските писатели.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук