12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Звездни имена на 29-та Аполония

29-ите Празници на изкуствата „Аполония“ ще бъдат открити на 30 август с концерт посветен на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди. На сцената на созополския амфитеатър зрителите ще видят плеяда от звездни имена като най- популярната  българска оперна певица Красимира Стоянова и още мецосопраното Елена Чавдарова и младите певци Милен Божков и Крум Гълъбов.

 

на снимката: „бащата“ на „Аполония“, проф. Димо Димов

До 7 септември „Аполония“ публиката може да избира от над 70 прояви – 26 камерни, рок, фолклорни и джаз концерти, 11 театрални представления, един балетен спектакъл, 17 представяния на книги, осем изложби, четири филмови прожекции. Основателят на „Аполония“ проф. Димо Димов, който само преди няколко месеца навърши 75 години, също ще има концерт със своя квартет. За почти 30 години „Аполония“ това е едва третият концерт на професора.

„Щурм на младите в джаза“ е нарекла изпълнителният директор на Фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова 12-те концерта в клуб ОББ. Те са с участието на много млади музиканти.

Вече почти на свършване са билетите  за новият моноспектакъл на Камен Донев „Лекция № 2 за всеобщата просвета“ – в амфитеатър „Аполония“ на 31 август. Стоянка Мутафова също ще пристигне в Созопол със спектакъл, наречен неслучайно „Столетие мое“ – в читалище „Отец Паисий“ на 7 септември.

В театралната програма са включени Малък градски театър „Зад канала“ с „Посещение на старата дама“ (с Анета Сотирова) и Театър „Възраждане“ с „Последната тайна на Фреди“. За първи път от доста години в Созопол ще пристигне и Народният театър „Иван Вазов“ с три камерни постановки: „Духът на поета“ от Стефан Цанев с Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов , „Царството земно“ от Тенеси Уилямс с Иван Юруков, Нона Йотова и Дарин Ангелов и „Любов по италиански“ от Едуардо де Филипо с Емануела Шкодрева, Калин Сърменов, Ванча Дойчева и др.

Другите представления са на „Театър 199 В. Стойчев“ – „Хората от Оз“ от Яна Борисова (с Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски и Радена Вълканова) и „Гарванът“ от Калина Попянева (с Теодора Духовникова и Калин Врачански).

Рашко Младенов ще представи заедно със своя братовчед – музиканта Константин Цеков изненадващия весело-тъжен спектакъл „Ла“ – пореден пример за синтез на изкуствата. Почти премиера ще е спектакълът на балет „Арабеск“ Carmen Collection.

В Художествената галерия в Стария град ще бъдат подредена изненадваща изложба на акад. Светлин Русев – непозната за публиката частна колекция на негов почитател, в която има и ранни картини със созополски сюжети.

Френският културен институт ще представи напълно непозната за България колекция гравюри на Жюл Паскин. Очаквани са колекциите на Николай Панайотов и Чавдар Гюзелев (също синтез на изкуства – сценография и живопис), на Виктор Паунов и Кирил Якимов.

В литературната програма са предвидени Иван Теофилов, Марко Ганчев, Георги Господинов, Силвия Чолева, Чавдар Шинов, Людмил Тодоров, Михаил Неделчев, Румен Леонидов, Владимир Левчев, проф. Александър Шурбанов, съвсем младите поети Белослава Димитрова, Стоян Ненов и Александър Христов и др.

Концерт български стари хитове с ново звучене подготвя групата „Фондацията“ (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански). Големи купони се очакват с група „Сигнал“, с Михаил Белчев, с Орлин Горанов и с „Банда делпадре“ (с гости Стоян Янкулов- Стунджи и бас-китариста Хуан Гарсия-Ерерос от Колумбия)

Във филмовата програма има премиери и изненади. Българската документалистка Адела Пеева ще покаже за първи път „В търсене на Списаревски“ – за българския летец-камикадзе. Найо Тицин ще представи документа „Да разкриеш Саломе“ – за участието на Александрина Пендачанска в скандалната постановка на операта на Рихард Щраус в Санкт Гален, Швейцария.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук