11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Здравка Кръстева: Гражданите трябва да могат да отзовават корумпирани депутати и кметове!

Здравка Кръстева е водач на Гражданската листа „Модерна България“ за Бургаски регион. Казва за себе си, че е четвърто поколение бургазлийка. Родена е в Бургас, завършила е средното си образование в Бургас и семейството и все още живее в морския град. Въпреки че е от 10-12 години живее в София се чувства силно свързана с родния град. Здравка Кръстева е преподавател в СУ ”Климент Охридски”, в юридическия факултет, по криминалистика.

–          Как от криминалистиката се озовахте в политиката?

 През всичките тези години ме вълнуват силно обществени каузи. В последните няколко години работя с Института за модерна политика- една гражданска организация, която следи работата на парламент. Ако сте чували за сивото и лобиско законодателство, това е което правя. През последните няколко години наблюдавам доколко законодателството приемано в България спазва правата на хората и доколко спазва принципите на добро управление.

Водач съм на Гражданска листа „Модерна България”.  Искам да подчертая, че това  наистина е единствената гражданка листа, която беше подредена от 70 граждански организации в страната. Още миналата година през месец юни направихме движение „Модерна България” с идеята за граждански контрол върху властта и за повече овластяване на гражданите и възможност те да влияят. Когато дойдоха тези предсрочни избори  ни изненадаха . Завариха ни  с подписка на площадите. Ние събирахме подписка за референдум за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за конституционна жалба на всеки гражданин пред конституционния съд. Поискахме нашите идеи да бъдат представени на изборите, но изборното законодателство не позволява граждански листи, подредени с подписка да участват в изборния процес. Затова потърсихме две партии с почтена биография, които не са участвали в разграбването на България и ресурсите й- партия „Бургас” е едната от тях, партия „Либерали” е другата малка партия. Използвахме тази форма да се явим на изборите като гражданска листа, но в самото споразумение двете партии изцяло са дали правомощията на гражданската мрежа, която представляваме, така че това наистина е една гражданска листа подредена от организациите. Граждани естествено има във всички листи, но можем да кажем, че нашата листа не е редена в нито един партиен кабинет или политбюро.

 

–          Каква е вашата кауза?

Каузата ни е граждански контрол, повече възможности на гражданите да контролират политици, закони и монополи и то в много конкретни 20 мерки, които сме разписали в Гражданския манифест за смяна на системата. Нас протестите ни завариха вече действащи. Когато приехме манифеста на 24 юни 2012 г. тогава смяна на системата звучеше екзотично. Когато избухнаха протестите обаче стана ясно, че хората не искат да сменят просто едни лица с нови, а искат да се сменят правилата на играта. Ние сме от тези, които имат конкретни виждания как да стане това и за това действаме.

 

–          Кога започва подписката ви в Бургас?

До 11 май събираме подписи за референдум за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, вече сме събрали повече от 150 000 и се надяваме да получим още много подкрепа. Хората харесват идеята. Тук в Бургас тя ще започне до дни. Ще има пет места, където ще се събират подписите. В общините в областта ще обикалят мобилни екипи и също ще събират подписи за отзоваването на депутати. Ние сме предложили механизъм при който, за да се стигне до отзоваване на народните представители да е налице някакъв вид постъпка- повдигане на обвинение за корупционно престъпление, доказан конфликт на интереси, неполагане системно на задълженията за повече от шест месеца или напускане на листата, с която е избран- така нареченото „политическо номадство”. Когато някое от тези основания е налице нашето предложение е гражданите с подписка  от съответния избирателен район  да могат да поискат неговото отзоваване, ако съберат необходимите подписи да се стига до вот за отзоваване и така съответния депутат да си ходи. Не бива да оставаме в тази ситуация от избори на избори, за да си отиде някой, който вече е загубил общественото доверие. Примери много! 

 

–          Има ли такива политици и кметове в Бургаски регион?

За Бургас не сме  идентифицирали някой, който в момента да е събрал такова обществено недоверие, но никой не е застрахован. Когато тази възможност съществува обаче може да се окаже, че хората, които иначе не са вярвали, че нещо мога да постигнат, ще бъдат доста критични  към бургаските представители. В момента законите не позволяват такъв граждански контрол. Ако референдумът е успешен предполага добавянето на една алинея в Конституцията, не се изисква Велико Народно събрание, и една малка промяна в Закона за местото самоуправление и местната администрация, която се отнася до кметовете и общинските съветници.

 

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук