18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Земеделците в Бургаско са спокойни, времето е с тях

Земеделските производители в Бургаско са по-спокойни за продукцията си след валежите от сняг през последните седмици на януари. Високите температури от последните дни също оказали благоприятно влияние върху посевите, успокоиха от Областната служба по земеделие.

В края на месец март трябва да се проведе и редовната среща на земеделците, когато картината за развитието на сектора през 2014-та ще стане по-ясна.

Прогнози за обещаващи резултати имаше още в края на  миналата година. Зърнопроизводителите заложиха всички посеви навреме. Нямаше и проблеми със сроковете по обработката на земята и влагането на торовете.

Според прогнозите на метеоролозите ни очаква ново застудяване в края на февруари, но измръзване на есенниците не се очаква.

И тази година основните посеви в Бургаско са от пшеница, ечемик и рапица, при която се наблюдава най-сериозен спад. Причината – зимува трудно и голяма част от насажденията биват изгубени при неблагоприятни метеорологични условия.

Много от зърнопроизводителите в региона са увеличили насажденията от пшеница за сметка на рапицата.

Почти 27% спад в цените на пшеницата през четвъртото тримесечие, спрямо същия период на предходната година, отчетоха от Националния статистически институт (НСИ). За периода царевицата е поевтиняла с 38,5%, слънчогледа с 33,5%, ечемика – с 21,3%.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук