18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Земеделци от региона: Всичко е наред!

Mного добро е състоянието на есенните култури в Бургаска област след зимата. Първоначално земеделците са имали притеснения за развитието им поради липсата на валежи, но в последните дни с дъждовете това се е променило.

©Снимка: zonaburgas.bg

”Очакваме че ще се навакса липсата на влага и ще имаме по-добра влагозапасеност на посевите. В момента те братят усилено и се развиват. Надяваме се времето да е благоприятно за тях”, каза Николай Киров, председател на браншовата организация на зърнопроизводителите в региона, цитиран от Агенция „Фокус“. Засяването на пролетниците предстои в следващите дни. В региона от пролетните култури се сее предимно слънчоглед.

Основната причина ,е че времето в Бургаски регион е по сухо и не толкова благоприятно за царевицата. Ако се сее то тази култура се сее на по- малко площи,като главно това са места със застъпено животновъдство ,за да служи за изхранване. При добри условия след 15- 20 март засаждането на слънчоглед ще започне, като след месец земеделците се надяват да са приключили с тази дейност.

„Тъй като времето беше топло някои мероприятия изпреварват времето, в което са се правили в други години.Става дума за пръсканията с хербициди и фунгициди и може би тази година те ще се застъпят и със сеитбата на слънчогледа. Тази година по- рано ще започне да се пръска”, посочи още Киров. От по-новите култури в Бургаски регион се сеят маслодайни растения като рапица от есенниците, а от пролетните култури – кориандър.

 

.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук