15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Златар- лихвар задържаха в Айтос

39 годишен айтозлия, извършващ нерегламентирана лихварска дейност е задържан от служителите на сектор «Икономическа полиция» при ОДМВР – Бургас, при извършване на специализирана полицейска операция. В златарското му ателие и приземния етаж от къщата, оборудван като работилница, са намерени и иззети близо 4 кг. златни изделия, машини за топене и обработка на метали и множество попълнени и празни бланки за «договор за заем» и «запис на заповед».

В операцията се включили и служители на Териториална дирекция «НАП» – Бургас, представител на Комисията за защита на потребителя – Бургас и служители от Районно управление «Полиция» – Айтос. Претърсени са помещения, разположени на айтоската улица «Станционна» №1, собственост на 39 год. Бисер Бонев.

При претърсването на магазина, служителите на ТД НАП Бургас установили, че Бонев няма функциониращ касов апарат. Откритото устройство в обекта не работило и видимо не било зареждано от години. В обекта не е открита касова книга, а Бонев  не предоставил удостоверение за регистрация в Министерство на финансите за търговия с благородни метали. Открити са кочани, с които айтозлията изкупувал злато от клиенти, както и попълнени и празни бланки “договори за заем”. При извършеното претърсване са иззети множество златни пръстени / с тегло над 500 гр./, предлагани за продажба на евентуални клиенти. След приключване на полицейските действия в ателието, е пристъпено към претърсване на автомобила “Ауди 80”, с бургаска регистрация, паркиран пред къщата. След отваряне на автомобила, лихварят побягнал между блоковете и след 15-минутно преследване е задържан в района на айтоската пожарна.

При претърсването на партерния етаж от къщата, в който е обособена златарска работилница, са открити множество машини за обработка и топене на метали, както и касови ключове, с които е отворена метална врата. Зад нея е установен сейф, съдържащ втора метална каса, от която са иззети близо 3,5 кг. златни накити / синджири, пръстени, обеци, гривни и др./, банкноти от различни валути и попълнени договори за заем с вписани данни на лица в тях, както и вещите по заемите.

По време на претърсването на азлатарското ателие, Бонев доброволно предоставил държаната в него парична сума в размер на 4 400 лв., която е иззета по образуваното досъдебно производство. Всички открити вещи са иззети, като веществени доказателства. Предстои провеждането на допълнителни процесуални действия за уточняване на вида, точния брой и грамаж на иззетите накити, както и установяване размера на иззетите парични средства. 

         Бонев  е задържан за срок от едно денонощие в Районно управление «Полиция» – Айтос. Работата по случая продължава, като са уведомени Айтоска районна прокуратура и Бургаска окръжна прокуратура.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук