11 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД: Ще отстояваме самостоятелността на Слънчев бряг

За отделянето на кк Слънчев бряг в самостоятелна териториална единица се говори от няколко години. За „излизането“ на курорта от община Несебър настояват от Съюза на собствениците и от „Слънчев бряг“ АД. Според тях това е единственият начин да се развива адекватно инфраструктурата на курорта. На противоположното мнение е кметът на Несебър Николай Димитров, според когото отделянето на курорта от общината е невъзможно, а и не би довело до решаване на проблемите на Слънчев бряг
Господин Димитров, кои са основните проблеми, които стоят пред дружеството „Слънчев бряг“?

– Почти всички проблеми, свързани с управлението на курорта, имат отношение със статута на Слънчев бряг. Инфраструктурата, собственост на дружеството – това са алеите и зелените площи, осветлението, видеонаблюдението и ВиК мрежата в курорта. Поддържането им е наш ангажимент и е свързано с разходването на немалко средства, около 85% от бюджета ни. В същото време данъците, плащани от собственици на хотели, в това число данък сгради, такса смет и туристическият данък, влизат в бюджета на община Несебър. Реинвестирането им в поддръжката и развитието на инфраструктурата при настоящите обстоятелства е невъзможно. Необходими са промени в тази посока. Дано не прозвучи като оправдание, но именно поради тази причина „Слънчев бряг“ АД няма възможност да поддържа инфраструктурата във вида, в който искаме да бъде тя.

Това ли са причините, поради които предлагате отделянето на курорта като самостоятелна единица? Според вас това как би могло да стане?
– Нееднократно сме изразявали пред принципала на „Слънчев бряг“ АД, който досега беше Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, че е много важно да се приеме наредба, а защо не и самостоятелен закон, който да дефинира туристическите комплекси като самостоятелни единици. В тази наредба или в този специален закон ясно трябва да се посочат основните функции на курортната единица. Точно трябва да се регламентира управлението, правата и задълженията на управляващия, транспортни схеми, сигурност, схеми за временни обекти, стопанисване на плажове и не на последно, а на първо място – финансирането на тази курортна единица. Финансирането задължително трябва да дойде от събирания в общинската администрация туристически данък, с който в момента са натоварени само хотелиерите. Считаме, че към този данък във вид на инфраструктурна такса трябва да участват и всички други, развиващи бизнес на територията на туристическите единици. Това е посоката, в която трябва да се работи. Нашата позиция се приема и от съюза на собствениците. Управлението на такъв глобален туристически комплекс като Слънчев бряг, който посреща над 1 млн. туристи годишно и се развива прогресивно, във всяко отношение е нещо коренно различно от управлението на една община.

Как стои въпросът с незаконните обекти в курорта?
– На територията на Слънчев бряг има много незаконни обекти, но те не са на дружеството. Проблемът на незаконните обекти е в липсата на контрол, комбинирано с трудната и сложна система по премахването им. Необходимо е ясно да бъдат регламентирани правомощията на един орган по констатиране и премахване на временните обекти. Заповедите за премахване задължително трябва да бъдат с предварително изпълнение. Видимо е, че има диспропорция между това, което трябва да се случи по схема, и това, което е в действителност. Прехвърлят се правомощия и задължения по контрола между Министерството на регионалното развитие и община Несебър. Така проблемите в рамките на краткия туристически сезон от три месеца остават нерешени и се прехвърлят от един туристически сезон в следващия

източник: capital.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук