13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Злосторник разбива Фейсбук паролите на студентки, изнудва ги за голи снимки

Търновски студентки пропищяха от хакер, разбил паролите им във Фейсбук. Става дума за внимателно изпипана схема, за която алармираха Магдалена Пеева и Моника Великова, четвъртокурснички във Великотърновския университет.

Преди дни с Маги се свързала нейна приятелка, която в момента е в Англия. „Тя ме помоли да й услужа с моята лична поща за малко, за да пусне някакви документи до майка си. Трябваше да й дам за малко паролата си, като след като тя приключи, щях да я сменя“, разказа Магдалена. 22-годишната студентка от Сливен се отзовава с готовност на приятелката си. Малко по-късно се опитва да влезе в профила си във фейсбук, но безуспешно. Причината да не може да влезе в социалната мрежа е променената парола за там. Магдалена се свързала спешно с приятелката си в Англия, за да я пита защо й причинява тези щети, но разбрала от нея, че профилът й във Фейсбук също е бил хакнат.

Така Маги открива, че е жертва на злоупотреба и е дала паролата си на непознато лице, скрито зад самоличността на приятелката й. „В пощата си имах всички възможни лични данни и важна информация, коментира тя. Номер на банкови сметки, ПИН – кодове за дебитни карти, регистрации, пароли…“, посочи студентката. От Фейсбук- профила на приятелката си Моника Великова тя прописва към „себе си“, за да разбере защо хакерът е направил всичко това и какво цели неговата атака.

„Дай ми твои снимки по прашки и ще ти върна паролите“, я оферирал той. „Защо, има толкова разголени снимки в интернет“, продължила да пита Магдалена. „Да, но нямам твои“, настоявал злосторникът. Момичето попитало с каква цел лицето иска снимките, изнудвачът не дал отговор, но я притиснал да побърза, тъй като имало да разбива още профили на нейни Фейсбук-приятелки.

Моника Великова разказа, че приблизително по същото време е открила опити да й бъде разбита пощата. „Успях обаче да осуетя това и засега имам защита“, посочи тя. Веднага, щом осмислила измамата, от профила на Моника студентките качили в различни групи в социалната мрежа предупреждение към своите приятели, че профилът на Маги е хакнат, и че има опасност да се злоупотребява от нейно име. Предупредили са никой да не си дава паролите и личните данни, тъй като друго лице ползва чужди самоличности. Само за едно денонощие са изгорели няколко момичета, които са близки или познати на Магдалена.

„Имам приятелка, която в този момент е в чужбина по европейската програма „Еразъм“. Тя си върши задълженията по проекта основно чрез имейл- кореспонденция. В момента пощата й е разбита и блокирана, това й създава огромни неприятности!“, обясни Магдалена. Интересното в почерка на хакера е, че избира за своите измами само девойки. Съпругът на Маги също се опитал да влезе във връзка със злосторника от собствения си профил, както и неин колега от ВТУ. Хакерът обаче замълчавал и блокирал мъжете. Злосторникът крие самоличността си грижливо и се включва от различни IP-та, включително и от различни градове в България.

Само за два дни, откакто е засечен от двете студентки, е поразил фейсбук профилите и личните пощи на минимум шест девойки. Някои от тях учат във ВТУ, други работят в Сливен. Магдалена Пеева е категорична, че ще подаде жалба в Областната дирекция на МВР./ Dariknews.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук