24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Зърнопроизводители очакват спад в цените на хляба

Зърнопроизводители от бургаско очакват спад в цените на хляба. Браншовиците отсичат, че реколата от пшеница през тази година е била с добро качество, но алармират за ниски изкупни цени. „И добивите и цените са по-ниски в сравнене с миналата година. Кампания по изкупуване в момента не се провежда. Задържаме продукцията, докато цените се стабилизират или тръгнат нагоре”, коментира Янчо Проданов – член на управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас.

По думите му, ниските цени най-вероятно се дължат на изключително високите добиви в световен мащаб и най-вече в страните от Източна Европа. Според Проданов, има търговци, които все пак продават, но това е, за да бъдат избегнати фалити. Изкупната цена на пшеницата е около 300 лева за тон. Във вътрешността на страната обаче можела да падне наполовина.

Като причина за по-ниските добиви Проданов отбеляза липсата на дъжд през пролетните месеци. Това обаче спомогнало за по-доброто качество на пшеницата. „Пазарът е блокиран и продажби почти няма. Пшеница в момента се изнася но на по-ниски цени и в по-малки обеми”, коментира зърнопроизводителят. Той е категоричен, че ниската изкупна цена на зърното ще повлияе на всички технологични производства, свързани с културата, включително и на цената на хляба.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук