12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

ИАРА отчете: 13 нарушения при 13 проверки

Инспекторите от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури извършиха 13 проверки по море в района на Бургаски залив през изминалите десетина дни. Съставени са общо 13 констативни протокола и един акт за установяване на административно нарушение /АУАН/.

Преди да бъдат осъществени проверките, се извърши наблюдение за установяване на произхода на предлаганата на пазара прясна риба, както и наблюдения на бреговата линия и акваторията към нея до 1 миля. Установи се незаконен стопански риболов в близост до акваторията на едно от пристанищата в Бургаски залив и незаконен стопански риболов на бяла пясъчна мида в бухта „Каваци“, в местност Алепу.

На 02.02.2017 г. бяха извършени осем пробега с патрулен катер ИАРА1 в зона с отдалеченост до една морска миля от бреговата линия от пристанище Бургас, през залив Рейда до бухта Форос. На 03.02.2017 г. в същата зона от пристанище Бургас до акваторията на къмпинг Оазис бяха извършени контролни проверки на два риболовни кораба /РК/ за стопански риболов на бяла пясъчна мида. В резултат на контролната дейност се иззеха риболовни мрежи с обща дължина 3 000 м., риболовна лодка и извънбордов двигател.

В същия период бяха извършени и проверки в рибностопански обекти до с. Ливада, общ. Камено и иззети риболовни уреди за незаконен риболов. Съставен беше АУАН. Осъществи се и съвместна проверка с РИОКОЗ – Бургас в търговската мрежа за продажба на есетров вид риба.

В изпълнение на графика, одобрен във гр. Виго, Испания за съвместни проверки с инспектори от Румъния се извършиха проверки в периода от 06.02.2017 г. до 09.02.2017 г. с инспектори от сектор „РК“ Варна. Проведоха се инспекции на риболовни кораби на море с патрулен катер ИАРА 22 във Варненски залив, инспекции при разтоварване на риба в пристанище и проверки в търговската мрежа. Установиха се нарушения, за които са съставени 2 бр. АУАН.

Едното нарушение е за извършване на стопански риболов без разрешително за стопански риболов и без удостоверение за усвояване на ресурс от риба и други водни организми в Черно море. С акта се иззеха 150 м хрилни мрежи и един брой лодка. Второто нарушение е в търговската мрежа за продажба на маломерна писия. С акта се иззеха 4,700 кг писия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук