13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

ИАРА погва търговците на риба

Масови проверки на водоеми и обекти за продажба на риба и рибни продукти, започват инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури преди Никулден. В акцията ще бъдат ангажирани над 100 служители на агенцията в цялата страна, обяви днес директорът на ИАРА, Янчо Янев.

По думите му, в Бургас ще работят 13 инспктори, които ще следят за наличието на придружаващи документи, разрешителни за улов, произход и декларации за първа продажба. От началото на годината до момента са извършени над 14 000 проверки, обяви още Янев. Съставените актове са над 1 100.

Консумацията на риба бележи спад

6% достига спадът на консумация на риба и рибни продукти у нас, сочат данните на НСИ. От ИАРА все пак се надяват, че през следващата година, процентът ще нарасне, с което да се достигнат количествата от 2014 година. Оттам не уточниха каква е причината за спада в продажбите. По данни на агенцията, Бургас остава регионът с най-много преработвателни предприятия и най-високи добиви през 2015-та.

Варна повежда в износа на калкан

Общо пет са сключените договори за износ на калкан от морската ни столица, което е два пъти повече от експорта, който има Бургас за настоящата година. По данни на ИАРА, добитите количества риба са намалели значително. По-ниски нива се отчитат и при вноса на риба и рибни продукти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук