13.8 C
Бургас
петък, май 10, 2024

Иван Алексиев: Ще правим паметник на хан Тервел

Заемаме се сериозно с изграждането на паметник на хан Тервел в Поморие. Това съобщи кметът на Поморие Иван Алексиев. „Открихме една изложба на хан Тервел в Поморие, на която специален гост беше проф. Божидар Димитров и той ни спомена много интересни неща около хан Тервел и неща, които са свързани с Поморие (старо име Анхиало).

Иван Алексиев

Хан Тервел много добре е разбирал, че включвайки Анхиало към българската държава и в частност южното Черноморие, това ще спомогне много за развитието на държавата и оттам съвсем спонтанно излезе и идеята, която проф. Димитров ни подсказа – да изградим паметник на хан Тервел”, обясни Алексиев. По думите му, ще се сформира един организационен комитет, с който реално да се тръгне към реализирането тази идея. „Ние сме в самото начало, защото това се случи в събота, но мисля, че наистина на такива личности трябва да им се отдаде заслуженото. Все пак хан Тервел е свързан и с историята на нашия град. Той е обявен и за светец от църквата и мисля, че този паметник ще се впише много добре и в градоустройството, и в историята на нашия град”, поясни Алексиев. Все още не е ясно точно, до колко време паметникът ще стане факт, тъй като сега започна активният туристически сезон, предава Агенция „Фокус“.

„Може би септември месец вече ще се съберем на една работна среща, на която да уточним абсолютно всичко. Ще гледаме това да се случи по най-бързия начин. Още не сме решили и къде точно да бъде разположен паметникът, но идеята е от два дни, така че ни трябва малко време. Ще поканим местни художници, скулптори и други експерти, които да огледат градската част на Поморие и да установят къде е добре да се разположи този паметник”, обясни Алексиев. По думите му, трябва да се огледа от всички страни, тъй като не трябва да се направи по бързия начин. „Напротив, трябва да го направим достатъчно във времето, но когато е готов и младите да уважават делото на хан Тервел и да знаят, защо е направен този паметник в Поморие”, подчерта Иван Алексиев.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук