11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Иван Вълков: България не е усвоила нито лев по ОП „Рибарство и аквакултури”

България не е усвоила нито един лев по Оперативна програма „Рибарство и аквакултури“ . Това заяви председателят на транспортната комисия в Народното събрание Иван Вълков. Една от причината е именно забавянето на регистрацията на рибарските пристанища у нас. Съществуващите до сега не отговарят на условията на Европейския съюз за да могат да кандидатстват за пари по програмата.

В момента се правят постъпки до Брюксел да бъде отменена наредба, приета от предходното правителство, с която се ощетяват градовете Бургас и Варна да кандидатстват за средства за модернизация на рибарски пристанища.

Със свои проекти за изграждане на модерни рибарски пристанища вече са готови и Созопол и Несебър. Вече е факт и регистрацията на рибарско пристанище в бургаския квартал Сарафово. По другата мярка за модернизация на пристанищата средствата от 16 млн. евро. Те ще стигат за модернизацията на четири рибарски порта. Според ЕС не трябват повече, заради броя и тонажа на риболовните кораби. Тези пристанища трябва да бъдат в Созопол, Несебър, Варна и Каварна, тъй като там се регистрират най-големите обеми улов на риба.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук