12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Иван Вълков: Изграждането на шумоизолиращата стена край Сарафово беше предизборно обещание на ГЕРБ

Изграждането на шумоизолиращата стена край бургаския квартал Сарафово може да започне през следващата година, след като бъде изготвен проекта и стане ясно каква ще бъде стойността на съоръжението. Това съобщи за bszone. info председателят на комисията по транспорт в НС и депутат от ГЕРБ Бургас Иван Вълков. „Решаването на проблема с шума от кацащите и излитащите самолети от Летище Бургас и автомобилния поток беше едно от предизборните обещание на ГЕРБ и аз се радвам, че той е на път да се реши. valkov-ivan.jpgОще с избирането на кмета Димитър Николов и структурирането на общинския съвет започнахме работа по този въпрос.Беше направен мониторинг на шума от Летище Бургас в няколко точки и установено къде има шумови замърсявания. Веднага след това започнахме разговори с концесионерите на бургаското летище от „Фрапорт“ за изграждане на мониторингова система за следене на шума от кацащите и излитащите самолети.

В началото на годината беше направена среща на всички заинтересовани страни в Министерството на транспорта. Всички институции се включиха и проблемът с шума край бургаския квартал Сарафово е на път да се реши“, коментира Иван Вълков.

Финансирането на проекта ще бъде от Агенция „Пътна инфраструктура“ и Община Бургас. Стойността на съоръжението ще бъде от 800 хил. лв. до 1 млн. лв., но точните цифри ще станат ясни едва след като проектът бъде готов. От фирмата спечелила конкурса „Перфект Строй Билдинг“ ЕООД се иска да представи най-малко два варианта на проекта.

Предвижда се шумозаглушителната преграда да обхване територията по протежение на път I-9, включително и мостовото съоръжение, отстрани на пътя. Тя ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела от максимално възможните 15-18 децибела.

Стената ще бъде съобразена със заобикалящата среда и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът на експлоатация на съоръжението трябва да бъде най-малко 30 години.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук