14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Иван Вълков: Нужен е по-ефективен контрол на таксиметровата дейност

„Настояваме таксиметровият превоз на пътници да се извършва само от търговци, притежаващи удостоверения за регистрация. Само така ще имаме еднакви правилата за всички в бранша, както и по-ефективен контрол”. Това заяви народният представител от ГЕРБ Иван Вълков, който заедно с Цветомир Михов внесе в Народното събрание законопроект с изменения на Закона за автомобилните превози.

Иван Вълков

Според настоящите текстове, таксиметров превоз на пътници може да се извършва по два начина – единият е от търговци, притежаващи удостоверения за регистрация, а другият – от водачи, извършващи дейността от името на превозвач, но за своя сметка.

„При регистрационните режими административният орган проверява наличието на установените нормативни изисквания и при съответствие разрешава, без право на преценка по целесъобразност, извършването на стопанската дейност. Държавата е регулирала тази стопанска дейност, поставила е и условия, на които трябва да отговарят лицата, извършващи таксиметрови превози. В същото време обаче се е създала възможността същата дейност да бъде извършвана и без регистрация”, поясни Иван Вълков, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт

Той коментира, че по този начин лицата, които извършват таксиметров превоз на пътници, не са равнопоставени – някои от тях трябва да отговорят на определени със закона изисквания и да се регистрират, а други – извършват тази дейност без да се регистрират.

„С внесения законопроект целим уеднаквяване на условията и справедливост за всички. Ще се премахнат и затрудненията при извършването на контрола за спазването на  закона, които към настоящия момент съществуват предвид необходимостта да се изследва въпросът кой действително е превозвачът, извършващ дейността”, допълни народният представител от ГЕРБ.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук