15.4 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Ивелина Василева: Каква е гаранцията, че няма да се повтори кошмара от Тройната коалиция с потъпкването на природата?

„Как ще гарантирате г-жо Михайлова, че новата процедура по изработване на екологична оценка за ОУП на община Царево ще бъде законосъобразна и няма да допуснете нова наказателна процедура за България? Как да ви вярваме, че кошмарът от управлението на Тройната коалиция няма да се повтори? 

Същите безкрайно компрометирани фигури, които по онова време причиниха толкова вреди на природата и опоскаха България заради нечисти интереси, сега се кълнат ще я опазват.

Станахме свидетели на заменки, брутално нарушаване на законодателството, потъпкване на природата и обществения интерес. Примерите са много-устието на р. Вая, Калиакра, Иракли, Кара Дере, Несебър”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева от трибуната на НС днес. Тя отправи своя въпрос в рамките на изслушването на трима министри по темата за опазването на природен парк „Странджа” към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Бургаският депутат коментира, че от 1 януари 2007 година има стартирали 47 наказателни процедури от ЕК в областта на Околната среда. Те са заради допуснати нарушения от началото на 2007 до юли 2009 г.

„Ние успяхме да решим проблемите по 31 наказателни процедури и те бяха прекратени. Вие се опитахте да повторите безобразията на Тройната коалиция. Как ще гарантирате, че ЕК няма да предприемат наказателни процедури в община Царево. Как ще върнете доверието на Европейския съюз и българските граждани, след като до вчера говорихте едно, а днес се кълнете, че ще правите друго?”, заяви Ивелина Василева.

В рамките на днешното изслушване на министрите, инициирано от депутатите на ГЕРБ, стана ясно, че е разпоредена процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк Странджа.

В края на изслушването депутатът Томислав Дончев попита министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за мерките, които правителството ще вземе за развитието на региона в територията на Странджа, тъй като в голямата си част той се обезлюдява и хората се сблъскват с редица проблеми, нетипични за останалата част на страната. Министър Терзиева отговори, че гаранция за добре свършената работа ще бъде само и единствено спазването на закона.

             

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук