11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Ивелина Василева към Зинаида Златанова: Раздвоение на личността ли имате?

„Заместник-министър председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова или не си е вършила компетентно работата, когато по време на управлението на ГЕРБ е била председател на представителството на Европейската комисия в България, или в момента не я върши. Поведението й, на което сме свидетели, е може би някаква форма на раздвоение на личността”. Това заяви от трибуната на НС депутатът от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, която отправи въпрос към г-жа Златанова каква е нейната оценка за работата на правителството на ГЕРБ по отношение управлението на оперативните програми и програмирането на следващия период.

„Объркана съм, тъй като по време на нашия мандат на управление според длъжностната ви характеристика, ролята ви е била да осведомявате ЕК за процесите и събитията в България, свързани с усвояването на евросредствата. Пред медиите в страната вие си позволихте изявления, че сте възмутена от начина, по които се харчат парите на европейските данъкоплатци. Нарекохте „грозен ПР” рязането на ленти, а вие самата сте присъствали на много такива – като например откриването на последния участък от АМ „Тракия”, придружавана от вашите работодатели от ЕК.  Нарекохте лъжа оценките, че България се справя добре с еврофондовете от 2009 г. насам. А това потвърди и европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан през септември”, коментира от трибуната бургаският депутат.

Тя логично зададе и още един въпрос към бившия вече председател на представителството ЕК. „След като сте били свидетел на такива безобразия, както твърдите, вие уведомихте ли вашите работодатели от ЕК и каква бе тяхната реакция?” Ако тази ситуация не беше трагична, щеше да е комична. Радвам се, че най-накрая сте се запознали с направеното от предходното правителство, но представяте единствено субективната си оценка. С изказванията си, вие потъпквате усилията, които е положила администрацията за усвояване на средства по ОП и бенефициентите.”.

Г-жа Златанова се опита да избяга от ясен и категоричен отговор по поставените въпроси, като коментира, че управлението на средства от ЕС не е партийно състезание. Тя се оправда, че не смята за уместно да замесва ЕК в този дебат, въпреки че е работила за нея през изминалия програмен период.

По време на парламентарния контрол днес Ивелина Василева коментира съществената роля на европейските фондове за страната ни. „Правителство ГЕРБ стартира през 2009 г., тогава за нито една от седемте ОП нямаше одобрен доклад за съответствие от комисия, нямаше право да получаваме средства. Репутация на България бе срината. По време на мандата на ГЕРБ обаче бяха положени неимоверни усилия да се повиши доверието, през март 2013 договорени средства са 103% от общия бюджет на програмата, 37 % от тях са разплатени. Това представлява 6,3 млрд лв. Нямаме нито една спряна програма, нито едно загубено евро”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук