11.5 C
Бургас
четвъртък, май 16, 2024

Ивелина Василева: Плажовете ни са чисти

Над 7,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани по оперативни програми, за нови производства и по-голяма заетост, през следващите пет години. Това става възможно, след като Европейската комисия пусна оперативните програми “Околна среда” и “Региони в растеж”, които предвиждат инвестиции от 2.8 млрд. евро. Парите ще бъдат насочени към превенция на наводнение и свлачища, за екопроекти на общините и пречиствателни станции, обясни за БНТ министър Ивелина Василева.

Ивелина Василева

Новият програмен период започва с година и половина забавяне. В студиото на Денят започва министърът на екологията каза още, че чистотата на морската вода у нас се подобрява. 98 % от плажовете по Черноморието са в добро или задоволително състояние. По този показател България изпреварва с 4% нивото за Европа, похвали се Василева. Европарите ще бъдат използвани за доизграждане на необходимата екологична инфраструктура.

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите: “Основната част от този ресурс ще бъде наличен за изграждане на ВиК сектора, от доизграждане на пречиствателни съоръжения, от модернизиране на ВиК сектора, затова на България са и предоставени почти 2 милиарда и половина лева. Освен това ще може да продължим инвестициите си в съоръжения, които осигуряват екологосъобразното третиране на отпадъците. Също толкова важно за да можем да пазим почвите, въздуха, водите на България. Ще бъдат налични средства и за опазване на богатото ни биоразнообразие – близо 200 млн. лв. ще бъдат използвани за това.

Утре министър Ивелина Василева ще бъде на посещение в Поморие, къде ще участва в откриването на обекти, част от водния цикъл на морския град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук