6.5 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Ивелина Василева: 2800 деца, лишени от родителски грижи, вече са изведени от домовете

 15 са приемните семейства в Бургас, от тях 10 са професионални, а 5- доброволни, съобщиха от Дирекция ” Социално подпомагане” в Бургас. Търсят се семейства за още поне 80 деца в региона. Това стана ясно на дискусия за приемната грижа, организирана от Жени ГЕРБ. В национален план приемните семейства вече са 467, а подадените заявления са 1080, съобщи Ивелина Василева-водач на листата на ГЕРБ Бургас. Тя посочи, че 2800 деца са изведени от институциите благодарение на политиката на ГЕРБ за деинституализация на децата без родителски грижи. „ ГЕРБ бива обвинявана, че мисли само за асфалт и инфраструктура, но ние доказахме, че обръщаме специално внимание на социалните проблеми. За първи път именно ГЕРБ, още през 2009 г.,  започна този процес на извеждане на децата от домовете и отглеждането им в семейна среда. Благодарение на финансовите мерки по три оперативни програми бяха осигурени над 100 млн. евро за развитието на приемната грижа.”

Зам. министърът на социалната политика в правителството на ГЕРБ Зорница Русинова посочи, че е разработен 15 годишен план за истинска реформа, свързана със закриването на домовете за деца в България. Осигурено е финансиране за строителството на защитени жилища и за квалификация на социалните и здравните работници. Предвижда се в следващата година приемните семейства да станат 800. През следващия програмен период 20% от Европейския социален фонд ще бъдат заделени за социално включване, съобщи Русинова.

Председателят на общинският съвет в Бургас и кандидат за депутат от ГЕРБ Снежина Маджарова съобщи, че община Бургас е предвидила в бюджета си по 1000 лв. еднократна, годишна помощ за подпомагане на приемни семейства. Първите три помощи ще бъдат връчени на следващата общинска сесия.

Държавата дава заплата от 465 лв. на приемен родител, плюс пари за издръжка на детето. Заявления за приемен родител се подава в дирекция „Социално подпомагане”, след което има 40 дни срок за проучване на кандидата за приемен родител. Одобрените семейства преминават и през 60 дневно обучение, предвидени са и 4 процедури по напасване между дете и приемен родител.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук