16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Иде студ, куче да вържеш ще избяга

Метеоролозите са единодушни, че в края на тази седмица България ще попадне в прегръдката на мощна зимна хала. Още в четвъртък се очаква облачността да се увеличи и до вечерта да завали слаб сняг, по Черноморието дъжд и сняг. Вятърът временно ще отслабне. Температурите все още ще са без съществена промяна.

Още пред нощта срещу петък обаче ще започне рязко влошаване на времето. Прогнозата за Бургас включва силен и бурен вятър от север-североизток, който ще докара тук студен въздух. Валежите ще се усилят, като и по Черноморието вече ще са предимно от сняг. Очаква се образуване на значителна снежна покривка, преспи и навявания, заледени пътни участъци. Температурите ще се понижат чувствително още през деня, на места до минус 10 градуса, и ще продължат да падат. През идващия уикенд се очаква вълнението на морето да е 4-5 бала.

Община Бургас препоръчва на всички свои жители и гости да се съобразят с метеорологичната обстановка. Да не се предприемат излишни пътувания. Ако това е наложително, хората да са екипирани добре, а автомобилите да са заредени с гориво и подготвени за движение при зимни условия. Задължително е и батериите на мобилните телефони да са заредени. За да не се образуват поледици, които могат за причинят опасност и травми на хората, всички собственици на търговски обекти трябва да почистят прилежащите им тротоари.

Специализираната техника на фирмите за снегопочистване работи непрекъснато, а екипите са в денонощно дежурство. Специалисти от общинска администрация извършват проверки и следят за обстановката, за да може при необходимост да се предприемат своевременни мерки за намаляване на последиците за населението и инфраструктурата. Инспектирани са всички социални заведения в града, които са заредени с гориво, храна и всички останали необходими консумативи.

Заради очаквания много силен вятър, в следващите два дни Община Бургас е възложила изрязване на потенциално опасни клони по дървета из целия град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук