20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

ИДИЛ пое отговорност за стрелбата в Лас Вегас

Поне 58 души са убити и повече от 500 са ранени след като мъж откри стрелба по посетителите на кънтри концерт в Лас Вегас. Случилото се е най-кръвопролитната масова стрелба в историята на САЩ.

Нападението е станало в близост до голям хотел – „Мандалей бей“. Стрелбата е продължила на два пъти по 15 секунди.

Отговорност за атаката пое групировката „Ислямска държава“, но на този етап не може да се потвърди дали нападателят наистина е бил свързан с нея.

 

Изстрелите срещу 30-те хилядите събрали се били произведени от тераса на хотела, до който се провеждало мащабното музикалното събитие.

Извършителят е 64-годишният Стивън Падок, жител на градче до Лас Вегас, който бил регистриран като гост на хотела. Той е открил огън по множеството от балкона на стаята си на 32-ия етаж.

Впоследствие Падок се е самоубил, разкриха от полицията. Първоначалните информации бяха, че е бил застрелян от органите на реда. Падок е отседнал в хотела на 28 септември – 4 дни преди атаката.

Първоначално се съобщаваше за само 2 жертви, но постепенно от полицията разкриха стряскащия брой на загиналите и пострадалите. По-рано от местна болница съобщиха, че 14 от ранените остават в критично състояние.

Властите смятат, че Падок е еднолично отговорен за нападението и няма съучастници.

„Не знаем каква е била неговата система от вярвания“, заяви шериф Джоузеф Ломбардо.

Терористичната групировка „Ислямска държава“ пое отговрността за нападението и заяви, че Падок е „воин на халифата“.

Посредством агенцията си „Амак“ джихадистите твърдят, че Падок е приел исляма преди няколко месеца.

Дали мъжът е симпатизирал на екстремистите обаче няма как да се потвърди, а в миналото групировката си е приписвала атаки, които не са свързани с нея.

 

Братът на Стивън – Ерик Падок също отрича брат му да е имал някакви ислямистки убеждения.

„Новината за трагедията дойде като гръм за цялото ни семейство. Не мога да повярвам, че би направил подобно нещо“, категоричен е брат му в интервю пред CBSN

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук