14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Избират между 24 проекта за паметник на Петя Дубарова

24 проекта за паметник на бургаската поетеса Петя Дубарова са допуснатия до финалния етап на националния конкурс. Макетите могат да се разгледат от днес в Градската художествена галерия в Бургас, а самите автори ще защитават своите проекти пред жури на 27 януари. В 6 членното жури, с председател проф. Митко Динев, участва и майката на бургаската поетеса Мария Дубарова, която разгледа с вълнение проектите и сподели, че Петя е била много слънчева и общителна, но в дълбоката си същност е била самотна.

Конкурсът за избор на проект ще бъде максимално прозрачен, обещаха от Община Бургас. Стартира и интернет гласуване в сайта на общината, и в сайта на къщата музей „Петя Дубарова“. Така че бургазлии, които са пръснати из целия свят, ще могат също да дадат своя глас. Паметникът на Петя Дубарова ще бъде поставен в Морската градина до този на Христо Фотев.Кметът Димитър Николов каза, че е избрана най-високата точка в Морската градина, а Петя задължително ще гледа към морето.

Петя Дубарова е родена през 1962 г. в Бургас. Слага край на живота си, когато е само на 17 години, ученичка в английската гимназия в родния си град.  Христо Фотев, който я открива за поезията,  беше казал, че за Петя е непоносимо да се говори  в минало време защото във въздуха на Бургас още вибрира крехкото дихание на устните й.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук