9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Изборният ден започна, няма сигнали за нарушения

Малко след 6.00 часа започна изборния ден в Бургаско. Всички избирателни секции са отворени, съобщиха от Областната избирателна комисия. В община Бургас са разкрити 289 секции за гласуване. Само три от тях са били закрити. Причината – недостатъчен брой гласоподаватели. Очаква се изборният ден да приключи в 19.00 часа. В отделни общини, гласуването може да приключи с час по-късно.

180 880 са жителите на община Бургас, които имат право на глас, допълниха от ОИК. Сред тях са едва двама чуждестранни граждани, които отговарят на условията за уседналост. 185 000 души пък ще могат да гласуват на Националния референдум, които се провежда паралелно с изборите за кметове и общински съветници днес. Повече от два часа след началото на изборния ден, жалби и сигнали за нарушения не са подадени.

Община Бургас осигурява транспорт

за избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването. Желаещите да упражнят правото си на глас, възползвайки се от специализирания транспорт, следва да направят заявка на телефон – 056 831 431 на 25.10.2015 г. в Транспортна къща на ул. „Александровска“ № 106 и на телефон – 056 810 943. Секциите, определени за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, са общо 30, като за всички са предприети мерки за улеснен достъп.

В изборния ден ще се предприемат и необходимите действия по осигуряване на достъпни места за паркиране на автомобилите на избирателите с увредeно зрение или със затруднения в придвижването до сградите, в които се помещават секциите по чл.10 от Изборния кодекс. Списъкът на изборните помещения за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването са публикувани на сайта на Община Бургас www.burgas.bg.

Спокойно протича изборния ден в общините от областта. В община Созопол са разкрити 21 секции, а право на глас имат 11 300 души. В Несебър, секциите са 36. Там могат да гласуват малко над 20 000 души. Без сигнали за нарушения започна изборния ден в Приморско, Айтос и Руен. В Карнобат, Поморие, Камено, Сунгурларе и Руен гласуването протича спокойно. Не се съобщава за струпване на големи групи от хора по места.

Няма регистрирани сериозни нарушения

на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от МВР. Във всяка областна дирекция има създаден щаб, който ще работи на 24-часов режим за отработване на всички сигнали. Работни групи във всяко от районните управления ще реагират на място при получаване на всякакъв сигнал, отнасящ се до изборния ден.

Звената на дирекция „Български документи за самоличност“ днес ще бъдат отворени от 8.00 до 18.00 часа за издаване на удостоверения, които да послужат на гражданите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук