13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Извозват боклука на 9 общини в ново депо до Братово

Днес беше направена  първа копка за строителството на регионално депо за битови отпадъци до бургаското село Братова. Инвестицията е за 40 млн. и 500 хил.лв. На новия терен до старото сметище ще се извозва боклука на 9 общини в бургаския регион от 210 населени места. Проектът предвижда изграждане на необходимата инфраструктура за обезвреждане на цялото количество битови отпадъци от общините Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе. Към 2020 година всички общини у нас трябва да достигнат до 50% оползотворяване на биоотпадъците и тогава ще бъдат освободени от еко такси, обясни екоминистър Нона Караджова.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че този проект е много важен защото за 30 години напред ще осигури екологични, високи стандарти за депониране на отпадъците в региона.

Проектът предвижда и изграждане на претоварна станция за отпадъци в землището на Община Несебър. Морската община съфинансира проекта, но това няма да се отрази на такса смет за гражданите.

Новото депо трябва да бъде изградено за 2 години и 8 месеца.

Към 2020 година всички общини у нас трябва да достигнат до 50% оползотворяване на био отпадъците и тогава ще бъдат освободени от еко такси.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук