11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Изгаснали вулкани в Странджа показва единственият у нас геомаршрут

Единствената по рода си геоложка пътека в България  минава по самия ръб на морския бряг от Ахтопол до устието на р. Велека и от р. Бутамята до залива Силистар. Геомаршрутът покрай морето е направен през последните години от Дирекцията на Природен парк Странджа. Младежи от Ахтопол бяха запознати с особености на подводните лавови потоци по Черноморското крайбрежие от директора  на Парка инж. Стефан Златаров.  Той обясни, че връх Голямата Папия, над Царево, например е  изгаснал вулкан.

Учениците видяха какво представляват  подводните вулкани – образувания на морското дъно. Черноморското крайбрежие на Природен парк Странджа попада в Източносредногорската тектонска зона и вулканизмът е осъществен в морска обстановка.

Обучителният семинар  е част от Международния проект Be Natur, в който са включени редица образователни  пътувания, с цел подрастващите да се запознават с природните феномени на Странджа, с възможностите за развитието на алтернативен туризъм, както и  да се повиши  информираността им  за околната среда.

Геоложката пътека свидетелства, че преди 80 млн.години по Черноморското крайбрежие на Природен парк Странджа е имало активна вулканична дейност. Част от магмените потоци са достигали морското дъно, а друга част е застивала в земните недра. Инж. Стефан Златаров показа вулканичните скали по крайбрежната ивица между Ахтопол и Силистар. Туристите могат да видят също вулканичните брекчи , формирани при изригването на вулканите. Геоложката пътека е една от малкото места у нас, където може да се види също черно вулканично стъкло и  туфи-  уплътнена вулканична  пепел, изхвърлена по време на изригванията.  В северния край на косата при устието на Велека се наблюдават и дайки- вертикални вулканични  тела.

Следващият обучителен семинар за ученици включва посещение на Центъра за сухоземни костенурки в с. Баня и е свързан с усилията по опазването на световно застрашените видове.

Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”.

В проекта участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, , Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа, възлиза на 174,000 €.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук