22.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Изграждат защитено жилище за деца с увреждания в Айтос

Защитеното жилище ще се изгражда в един от кварталите на Айтос. По проект, стартът на градежа ще е през м. август т.г. Целта е да се осигури подходяща социална инфраструктура и да се предлагат услуги за младежи с увреждания над 18 години. Жилището в Айтос ще създаде условия за пълноценен и самостоятелен начин на живот на 8 младежи с увреждания в среда, близка до семейната. Услугите и грижите, които ще се предлагат в Защитеното жилище ще са съобразени с потребностите на младите хора.

Проектът е по ОП „Регионално развитие”. Финансирането е по Схема за предоставяне на безвъзмездна помощ: „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”. „Тези деца трябва да  бъдат приобщени към градската среда, като е нужно да ги изведем от затънтените места, в който те живеят, каза при откриването на пресконференцията кметът на Айтос Васил Едрев 

Бяха обсъдени проблемите на младежите с увреждания и липсата на перспектива пред тях след навършването на 18 години. В момента, в който тези младежи навършат пълнолетие те остават на улицата. А до сега, държавата не е полагала никакви грижи за тях. Това са проблемни деца, без семейства, без жилища и работа, за които проектът ще осигури подходящи медико-социални услуги, нови контакти и реализация.

Екипът от община Айтос представи готовността си за изпълнението на проекта. Подготвена е документацията за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. На следващ етап Община Айтос ще кандидатства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за финансиране на услугата „Защитено жилище” през следващите две години.

ПРОЕКТЪТ Е НА СТОЙНОСТ 413 685,29 ЛВ. Ще бъде изградена едноетажна сграда с площ от 375 км. м. и дворно място. По проект са предвидени 6 спални, всекидневна, кухня с кът за хранене, санитарни възли и перално помещение, склад и помещение за обслужващия персонал.

Според ръководителят на Регионалната дирекция за социално подпомагане Тони Костова, в Бургаска област ще стартират още 9 подобни жилища,  5 от тях в Бургас, 2 в Карнобат, 1 в Созопол и 1 в Поморие. Те са предвидени  за деца с умствена изостаналост от територията на областта. Тони Костова благодари на общините и на Областния управител за подкрепата на всички социалните инициативи в областта.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук