14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Изграждат „зелена“ детска градина в Несебър по проект за трансгранично сътрудничество с Турция?

В отговор на отправената му преди няколко седмици покана, градоначалникът Николай Димитров посети кмета на Едирне г-н Хамди Седефчи, където беше посрещнат сърдечно в присъствието на Генералния консул на Република България в Едирне г-н Руско Георгиев. По време на официалните разговори бяха дискутирани редица възможности за сътрудничество между двата града, предимно в областта на културата и туризма.

 

Кметът на Несебър се срещна в работна обстановка и с експерти от Община Едирне, които подготвят проектното предложение в партньорство с колегите си от Несебър за осигуряване на европейско финансиране за изграждане на „зелена” детска градина в стария Несебър и на образователен център за енергийна ефективност и еко-култура в Едирне. С това проектното предложение общините Несебър и Едирне кандидатстват за  финансова подкрепа по Програмата за трансгранично сътрудничество между България – Турция (ТГС), съфинансирана  от  ЕС  чрез  Инструмент  за пред- присъединителна помощ  (ИПП) и от България и Турция, чрез принос от държавните бюджети.

 

В програмата на официалната визита г-н Димитров и съпругата му, придружени от Директора на Дирекция „Европейски проекти и международно сътрудничество” г-н Хикмет Чобаноглу, посетиха забележителности на града, които са включени в списъка на обектите културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

 

По време на официалната вечеря със зам. кмета по култура и образование на Община Едирне, г-н Димитров изрази благодарност и удовлетвореност от проведените през деня разговори. Той допълни, че ще де радва двете общини да осъществят културен обмен по между си за в бъдеще и отправи официална покана за посещение в Несебър на кмета г-н Седефчи и неговия заместник.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук