16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Изграждат трафик-кули за безопасно корабоплаване в Бургас и Врана

В Бургас  беше подписан договор за изграждането на трафик – кули в двете големи морски пристанища от генералният директор на  Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”   Мирослав Петров и фирмата изпълнител на обектите. Общата стойност на проекта е близо 40 млн.лв. Парите се осигуряват по ОП „Транспорт” .

Общата система за контрол на корабния трафик ще осигури ефективно и безопасно корабоплаване в морските пространства, съобщи  новият транспортен министър Данаил Папазов. Ще се координират действията на корабите, така че да се избягват аварии, сблъскване, засядане и потъване на плавателните съдове.

Министър Папазов даде срок от една седмица за старт на проекта, за да минат обществени обсъждания във Варна и Бургас. На тях гражданите ще се запознаят с всички идейни проекти и ще решат как да изглеждат трафик-кулите.

Съществуващите сгради във Варна и Бургас в момента не отговарят на съвременните изисквания за брегови центрове.  Бургаският кмет заяви, че сградата в Бургас е съобразено с архитектурата на изграждащата се Морска гара.

В рамките на проекта ще бъде създаден и национален център за електронна обработка на документите за морския транспорт, така наречената работа на „едно гише” , съгласно директива на ЕС от 2010 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук