13.8 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Ивелина Василева:Твърденията на Зинаида Златанова са поредна проява на фрапираща некомпетентност

„Има констатации за смесване на критерии при провеждането на обществени поръчки. Мерки обаче са взети и това трябва да се отбележи. Предприета е и  инициатива за законови  промени още през 2009 година”. Това обяви в Бургас, народния представител от групата на ГЕРБ, Ивелина Василева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тя разкритикува остро изявлението на вицепремиерът Зинаида Златанова, според която, България най-вероятно ще връща пари по Оперативна програма „Околна среда” след наказателна процедура.

Одит на Европейската сметна палата, проведен у нас през 2011 година, е констатирал груби нарушения при провеждането на обществените поръчки. „Нарушенията са от последните 4 години и са за извършвани плащания и сключени договори от 2010 година насам, по проекти главно във ВиК  – сектора. Единната сметна палата открила смесване на критерии в обществените поръчки, което означава, че те са били предварително нагласени, така че да ги спечели един конкретен изпълнител», обяви Златанова.

Следва ответната реакция на България по казуса. Предстои министърът на околната среда и водите да извърши проверки на всички проекти по програмата за околна среда през последните 4 години и най-вече как са придвижвани обществените поръчки. Ако открити нарушения и последваните корекции бъдат приети от ЕК, парите за околна среда няма да спрат.

Според Ивелина Василева обаче, ставало дума за проекти, изпълнявани по време на управлението на Тройната коалиция или 2008 година. Откритите нарушения са при обществените поръчки по проекти в Белослав , Перник и Хисаря. «Вината може да се прехвърли много лесно. Не това обаче е целта. Работата с европейски  средства е много отговорна. Твърденията и обвиненията на министър Зинаида  Златанова не отговарят на истината и са проява на некомпетентност», каза Василева.

Тя бе категорична, че по време на управлението на ГЕРБ е постигнато привеждане на системите за управление и контрол в съответствие  с изисквания при работа с европейски пари. «Некомпетентността на г-жа  Златанова излага на риск дори следващия програмен период»,  допълни Ивелина Василева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук